Mutace BRCA genů mnohonásobně zvyšují riziko rakoviny prsu. Pomáhá preventivní operace

Rakovina prsu patří dlouhodobě k druhé nejčastější rakovině u žen. Ročně jí onemocní 7 000 z nich, téměř třetina nepřežije. Riziko vzniku tohoto zhoubného nádoru výrazně zvyšují BRCA geny. Pokud nefungují správně, hromadí se v buňkách chyby, které mohou vést právě ke vzniku rakoviny. U žen s vysokým rizikem se doporučuje preventivní mastektomie, tedy odstranění prsou.


Loono v rámci kampaně Růžový říjen přináší příběhy žen, které kvůli mutaci BRCA genů tuto preventivní operaci podstoupily nebo se k ní teprve odhodlávají. 

Zhoubné nádory u nositelů mutací BRCA genů vznikají v mnohem nižším věku než u zbytku populace. Toto riziko je celoživotní a nejvyšší mezi 30 a 50 lety. Vrozené mutace zvyšují riziko rakoviny prsu až na 88 %, u běžné zdravé populace se toto riziko pohybuje kolem 12 %. U rakoviny vaječníku riziko stoupá k 65 %, u běžné zdravé populace se jedná o 2 %. BRCA mutace se ale pojí také se zvýšeným rizikem rozvoje rakoviny prostaty, slinivky břišní, melanomu, tlustého střeva a konečníku. 

Prsa jako symbol vítězství 

Markétina maminka onemocněla rakovinou hned dvakrát. Nakonec u nich byla zjištěna mutace BRCA 1. Markéta proto podstoupila preventivní zákrok. Toto rozhodnutí pro ni ale nebylo vůbec jednoduché. “Najednou jsem si nedokázala představit, že budu běhat po světě bez prsů a bez vaječníků. Připadalo mi, že to na mně budou lidé vidět. Že budu míň žena, míň člověk,” vysvětluje, proč se k operaci odhodlala až před třemi lety, ačkoliv to, že je BRCA 1 pozitivní, ví už sedm let. 

Ke svým prsům si po operaci hledala cestu. “Jsou samozřejmě jiná, ale jsou moje, jsou krásná, a hlavně jsou zdravá. Také si uvědomuji, jaké jsem měla štěstí, že jsem na tuto preventivní operaci mohla jít a ostatní možná ne. Proto jsou pro mě prsa symbolem vítězství,” říká Markéta. Co by vzkázala ženám, které právě teď váhají, jestli tento zákrok podstoupit? “Nebojte se o tom mluvit. Já jsem v tomto byla velmi otevřená, mluvila jsem o tom s rodinou, kamarády, dokonce i s kolegy v práci. Tento proces mluvení a uvědomění mi velmi pomohl,” odpovídá. 

Jednou z váhajících žen byla ještě donedávna také Jitka, v jejíž rodině se objevilo více případů rakoviny. Nakonec jí diagnostikovali mutaci BRCA 2, a mastektomie se pro ní proto stala velkým tématem. 

“Řekla bych, že jsem spíš přírodněji založený člověk, takže mám strach nechat si dát implantáty. Na druhou stranu si nedokážu představit být ve 35 letech úplně plochá,” vysvětluje. Přesto se pro operaci již vnitřně rozhodla. Když byly Jitce tři roky, její maminka zemřela na melanom. “Nechci, aby moje dvě děti zažily to, co jsem prožila já. Aby také přišly o maminku. To mě žene kupředu,” dodává. 

Luxus řešit něco, co ještě není 

O BRCA mutacích a možnostech testování se podle Jitky stále dostatečně nemluví. 

“Nepocházím z medicínského prostředí a myslím si, že běžný smrtelník nemá ani potuchy, že něco takového jako testování na BRCA existuje. Bohužel si také myslím, že pro část lidí, kteří mají anamnézu v rodině, může být jednodušší cestou nezajímat se a přijmout to jako nějaký svůj osud. Cesta, kterou jsem se vydala já, je sice trošku těžší, ale beru to tak, že mám teď ten luxus řešit něco, co ještě není, ale co by s velkou pravděpodobností nastalo. Je to pro mě příjemnější, i když příjemné rozhodování to určitě není,” říká Jitka. 

Jitčin vztah k jejím prsům se tak v posledních letech vyvíjel. “Mám svá prsa ráda. Kdybych nemusela, tak bych se jich rozhodně nevzdávala. Nikdy jsem nebojovala třeba s tím, že by byla moc malá nebo moc velká, vždy jsem s nimi byla absolutně sžitá. Furt je mám ráda, ale nyní je vidím i jako svou hrozbu,” dodává. 

Preventivní operace, kterou podstoupila také slavná herečka Angelina Jolie, snižuje riziko rakoviny prsu velmi výrazně, a to pouze na jednotky procent. Druhou cestou je pro pacientky nesoucí mutace BRCA genů pravidelné sledování ultrazvukem a mamografem s cílem zachytit případný nádor v časném stádiu a začít jej včas léčit. Jestli člověk nese vadný gen, zjistí na genetickém vyšetření.

Aplikace, která zachraňuje životy 

Při příležitosti kampaně Růžový říjen organizace Loono mimo jiné vylepšila svou mobilní aplikaci Preventivka. Ta již přes rok pomáhá svým uživatelům hlídat termíny preventivních prohlídek i screeningových programů a připomíná každý měsíc samovyšetření nejen prsu, ale také znamének a v případě mužů varlat.

“Aplikace Preventivka pomohla odhalit už 34 zhoubných nádorů. Více než 10 800 lidí se díky ní začalo samovyšetřovat a téměř 6 500 uživatelů navštívilo preventivní prohlídku, kterou do té doby zanedbávalo,” říká produktová manažerka aplikace Adéla Sedláčková.

“Loono mění způsob, jakým lidé přistupují k prevenci a pro Futured je ctí být součástí této mise skrze využití nejmodernějších technologií. S týmem Loono vedeme od začátku otevřený a plodný dialog, přičemž naší společnou prioritou je uživatel aplikace. Mezi ty se nyní hrdě řadí nejen Futured tým, ale i naši blízcí, které jsme pro Preventivku nadchli. Těšíme se na další spolupráci a rozšiřování aplikace, která lidem pomáhá mít zdraví pevně v rukou,“ říká Lukáš Strnadel, majitel technologické firmy Futured, která Preventivku vyvíjí.

Zdroj: TZ Loono.cz

Fotogalerie
ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 25.10.2023 16:07




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy