Landscape festival 2022: Pražská nádraží ne/využitá

Letošní ročník Landscape festivalu zamířil rovnou do hlavního města a tentokrát cílí na pražská nádraží. Jak napovídá motto festivalu Pražská nádraží ne/využitá jde také o dopravní brownfieldy. Jedním ze čtyř hlavních zastávek festivalu umění v ulicích a intervencí směřujících do veřejného prostoru je Nákladové nádraží Žižkov.


Žižkov: Start i cíl

Až do 2. října 2022 se na čtyřech klíčových pražských dopravních a infrastrukturních uzlech objevují umělecká díle českých i zahraničních autorů, známých i začínajících umělců. Jde například o díla Dominika Langa, Čestmíra Sušky, Miloše Šejna, Romana Franty, Lenky Klodové, Matěje Franka, Tima, Epose 257, Benedikta Tolara nebo ateliérů Kamil Mrva architects, Prodesi/Domesi či ARCHWERK. Vedle Žižkova oživí také okolí zastávky Libeň a Palmovky, Smíchovské nádraží a území mezi Florencí, Masarykovým nádražím a Krenovkou.

Akci, která se již tradičně věnuje širokým souvislostem architektury, krajiny, veřejného prostoru a umění, vedle desítek umělecko-architektonických intervencí doplňují tradičně i výstavy, například prezentace projektů rozvoje širší lokality Nákladového nádraží Žižkov s názvem Skvělé místo pro život.

Právě na Žižkově celá akce odstartovala mezinárodním seminářem o aktivitách ve veřejném prostoru Landscape – City – Public space. Právě v prostorách Nákladového nádraží Žižkov se také uskuteční koncert Letní kapely s Jaromírem Švejdíkem a dalších interpretů, který Landscape festival 20. září 2022 symbolicky uzavře.

Skvělé místo pro život

Není to jenom žižkovské nádraží. Celý Žižkov se proměňuje, svéráznou atmosféru si zachovává. Genius loci Žižkova podpoří například nová vodní pumpa pod slavnými Žižkovskými schody z Táboritské do Chelčického ulice. Dílo mladého sochaře Adama Kovolčíka odkazuje na původní pumpu, která tady v minulosti stávala. Obnovy se dočká i dlažba a samotné schody, stejně jako celá ulice Táboritská. V rámci revitalizace získá spolu se Seifertovou nové tramvajové koleje. 

Žižkovské ulice se zazelenají a v souladu s principy modrozelené infrastruktury se tady připravuje i řešení pro efektivní hospodaření s dešťovou vodou, pilotní projekt pro celou metropoli.

Revitalizace bytových domů Seifertova, zdroj edit! architects, PSN

Foto: Revitalizace bytových domů Seifertova, zdroj: edit! architects, PSN

Seifertova by měla být krásnější a příjemnější pro pěší, což jistě ocení i obyvatelé nájemních bytů, které tady vzniknou se společností PSN. PSN, která má přímo na Seifertově své sídlo, tady ve spolupráci se studiem edit! architect připravuje rekonstrukci trojice činžovních domů v jednom ze svých projektů nájemního bydlení. Další je nedaleko. Jde o objekt  bývalé Mezinárodní telefonní a telegrafní ústředny na Fibichově ulici.

Fotogalerie
Autor: Radka Ká Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 16.07.2022 22:57




1 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy