Vršovický skvost Koh-i-noor se promění v moderní obytnou zónu. Industriální kouzlo mu zůstane

Praha se proměňuje na mnoha místech, mění se i Vršovice. Chystá se tady velkolepý projekt Drážní promenády a liniového parku po vzoru newyorské The High Line. Vznikne proměnou původní železniční tratě, aby nabídl zajímavý prostor pro trávení volného času a sloužila také pro zelenou dopravu. Drážní promenáda propojí Vršovice a Strašnice, napojení by mělo začínat již na prostranství kolem Edenu, který také čeká obnova. Nový život zavládne i na místě brownfieldu Koh-i-noor.


Bydlet v Koh-i-noorce...

Se společností PSN vznikne ve Vršovicích moderní obytná zóna v industriálním stylu. Studie, kterou PSN vytvořila ve spolupráci s ateliérem Jakub Cigler Architekti, zachovává některé původní historické prvky. Asi 580 nových bytů se tak bude pyšnit originálním industriálním stylem, stejně tak i komerční prostory pro obchody a služby na ploše asi čtyři tisíce metrů čtverečních.

Vizualizace revitalizace Koh-i-noor Vršovice, zdroj: PSN, Jakub Cigler Architekti

Foto: Vizualizace revitalizace Koh-i-noor Vršovice, zdroj: PSN, Jakub Cigler Architekti

Bezmála dvouhektarový uzavřený areál Koh-i-noor se po revitalizaci otevře veřejnosti, rozšíří tak občanskou vybavenost nejenom pro obyvatele nových bytů, ale také pro stávající rezidenty. Život ve Vršovicích bude zase o něco příjemnější, ač je Praha jako taková již nyní v rámci celého Česka nejlepším místem pro život.

Nejlepší místo pro život

Letošní ročník velkého srovnávacího výzkumu Místo pro život vyzdvihl Prahu mezi všemi čtrnácti kraji Česka. Zlatou pozici Praha obsadila na základě půldruhého tisíce dat o sociálním a životním prostředí, které navíc doplňoval faktor spokojenosti obyvatel daný dotazníkovým šetřením na vzorku tří tisíc lidí. Uspěla v hodnocení pětapadesáti kritérií, první příčky obsadila například v počtu vysokých škol, počtu lékařů a zubařů, ale pyšní se i nejnižší nezaměstnaností a nejvyššími průměrnými mzdami. To vše jsou také důvody, které do Prahy ženou další a další obyvatele. Pochopitelně tady také hledají bydlení, někteří je v budoucnu mohou najít i ve Vršovicích...

Projekt Koh-i-noor společnosti PSN je zatím ve fázi příprav, již nyní si však lze vybírat z nabídky aktuálních rezidenčních projektů PSN.

Fotogalerie
Autor: Radka Ká Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
ne 31.07.2022 23:34




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy