Architektonická soutěž školy v Komořanech má svého vítěze

Historicky první architektonická soutěž v Praze 12 zná svého vítěze.


Porota vybírala z návrhů deseti renomovaných architektonických studií. Vítězný projekt zaujal propojením města a přírody, sounáležitostí k místu na okraji města a rozložením hmoty na svažitý pozemek směřující k lesu. Škola pro zhruba 810 žáků by měla vyrůst blízko projektu Modřanský háj.

„Výběr vítěze nebyl lehký, protože téměř všechny dodané návrhy jsou profesionální a inovativní. Kvůli tomu jsme však architektonickou soutěž vyhlašovali. Díky ní se lépe promyslí samotné zadání a včas odhalí možné překážky realizace. Ve výsledku tedy ušetří veřejné peníze,” říká starosta Jan Adamec.

Z návrhů devíti českých a jednoho zahraničního architektonického studia porotu zaujala kromě vítěze XTOPIX architekti, s.r.o. ještě práce studií SOA architekti, s.r.o. a CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS, s.r.o. Zmíněná studia si mezi sebou rozdělí odměnu ve výši jednoho milionu šesti set tisíc korun.

Za městskou část v komisi zasedl starosta Jan Adamec, místostarosta Jiří Fremr a radní Petr Prchal. Nezávislými členy byli architekti Markéta Smrčková, Miloš Kopřiva, Jan Hájek a Tomáš Bezpalec, které doplnili další přizvaní odborníci a experti. Komise se zaměřila na funkčnost, provedení, energetickou úspornost, technické parametry, provoz a finanční nákladnost návrhu a efektivního využití stavebního pozemku. Vítěz soutěže si nad to nejlépe poradil s propojením města a okolní přírody i sounáležitostí k místu stavby. Projekt zahrnuje mimo jiné 27 kmenových tříd, další odborné učebny, dvě tělocvičny a kuchyň s jídelnou. Vítězný návrh jeho autoři uvádějí anotací odkazující na polohu školy:

„Na kraji velkoměsta, na cestě do lesa, na rozhraní zástavby a přírody stojí škola, která nás učí, jak se učit, jak poznávat svět kolem sebe, jak vnímat své okolí, abychom vyrostli do výšky, která se neměří centimetry. Škola kráčí vzhůru po svahu. Les sestupuje k ní.”

Radní pro školství Petr Prchal dodává: „Podle všech demografických studií očekává Praha 12 v dohledné budoucnosti výrazný nárůst počtu dětí. To je důvod, proč s dostatečným předstihem připravujeme rozšiřování kapacit v mateřských a základních školách v naší městské části. Nová škola v Komořanech bude patřit mezi největší investice v oblasti školské infrastruktury.“

Městská část Praha 12 využila architektonickou soutěže dle pravidel České komory architektů pro návrh veřejné budovy vůbec poprvé. V moderně řízených obcích se z tohoto trendu stává standard, který přináší nejlepší možný návrh pro daný záměr a je ve výsledku efektivnější než běžná soutěž na cenu. Demografické studie z posledních let navíc naznačují, že na Praze 12 bude muset vedle komořanské školy dojít k navýšení kapacity i v oblasti starých Modřan.

„Nedávno jsme dokončili výstavbu nové radniční budovy a nyní je před námi další velká stavba. U nové komořanské školy, byť katastrálně stále na území Modřan, se dá předpokládat, že objemem potřebných financí stavbu radnice předčí. Je vidět, že výstavba základních škol nemůže být pouze na bedrech městských částí nebo obcí, ale je zapotřebí zapojení i vyšších samosprávných celků nebo státu,“ dodává Jiří Fremr.

Kompletní výsledky je možné nalézt na webu http://soutez-o-navrh.cz/komorany2021/

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy