Brankářský tým doplní zkušený Alexander Salák

Před novým rokem posílil HC Sparta brankářský tým.


Novou posilou Sparty se stal zkušený brankář ALEXANDER SALÁK, který bude ve zbytku sezony krýt záda Matěji Machovskému a předávat zkušenosti mladším sparťanským brankářům.

Švédský šampion z roku 2011 strávil posledních sedm sezon v KHL, odkud přichází do Sparty a poprvé si vyzkouší českou extraligu.

„Po přerušení kariéry Michala Neuvirtha ze zdravotních důvodů se nám naskytla příležitost domluvit se na spolupráci s Alexandrem Salákem. Podmínky kontraktu, který jsme uzavřeli do konce sezony, jsou výhodné pro obě strany. Věříme, že Saša může svými zkušenostmi pomoci Matějovi Machovskému, s nímž nadále počítáme jako s brankářskou jedničkou, a zároveň posunout dál naše mladé a méně zkušené gólmany,“ má jasno sportovní manažer Jaroslav Hlinka.
„Saša má obrovské zkušenosti ze zahraničních soutěží, platil za nejlepší gólmany Kontinentální ligy, byl i jedničkou národního týmu. Má obrovskou touhu pomoci našemu týmu, je to zároveň výborný kluk do kabiny. Jsem si jistý, že skvěle zapadne,“ dodává.
Třiatřicetiletý účastník tří světových šampionátů a olympijských her se na novou výzvu těší. „Slyšel jsem, že je ve Spartě super parta, do které se rád zapojím a pomůžu, jakkoliv budu moct,“ řekl po svém příchodu bývalý brankář Turku, Färjestadu či Petrohradu.

PROFIL ALEXANDERA SALÁKA:
Strakonický rodák tíhl k hokeji od dětství, až se nakonec v dorosteneckém věku propracoval do kádru Českých Budějovic. Talentovaný brankář si za místní A-tým nikdy nezahrál, jelikož už v 19 letech zamířil do zahraničí. Přes druhou ligu se propracoval do finské nejvyšší soutěže, kde v barvách Turku patřil mezi nejlepší brankáře soutěže a vybojoval si nominaci do reprezentace.

V roce 2009 se jako nedraftovaný hráč přemístil na Floridu, v jejímž dresu si po boku Michala Řepíka zachytal ve dvou zápasech NHL. Neúspěšný boj o stálé místo v nejlepší soutěži světa narušila zkrácená výluka, po níž Alexander Salák setrval v zahraničí. Ve Švédsku pomohl Färjestadu k zisku mistrovského titulu, načež se následně vydal do Ruska.

Český brankář odchytal v barvách Petrohradu, Novosibirsku, Jaroslavle a Rigy celkem sedm sezon s bilancí 269 zápasů včetně play-off. Zkušený brankář v nich patřil mezi nejkvalitnější brankáře soutěže, což potvrzoval také v reprezentaci, v jejímž dresu startoval na třech světových šampionátech a také na olympiádě v Soči v roce 2014.

V prosinci 2020 se zkušený brankář vrátil do Česka, kde se dohodl na smlouvě se Spartou.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 04.01.2021 09:16




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy