Česká republika zůstává mezi nejlépe hodnocenými zeměmi v rámci boje proti obchodování s lidmi

Podle Zprávy o stavu obchodování s lidmi za rok 2020 (Trafficking in Persons Report 2020, tzv. TIP REPORT), kterou zveřejnilo Ministerstvo zahraničních věcí USA, zůstává Česká republika i za rok 2020 mezi nejlépe hodnocenými zeměmi z hlediska boje proti obchodování s lidmi.


Ve zprávě se jednotlivé státy řadí dle snahy a učiněných opatření v boji proti obchodování s lidmi a stejně jako v posledních letech se ČR umístila v TIER 1, což představuje nejlepší hodnocení. To potvrzuje, že Česká republika plně dodržuje minimální standardy pro odstranění této trestné činnosti a ochranu jejích obětí. 

Česká republika byla při uvedení zprávy dokonce dána za příklad dobré praxe, co se týče opatření souvisejících s pandemií covidu-19. Cizincům pobývajícím na území ČR bylo, pokud to bylo potřeba, prodlouženo pobytové oprávnění, to vše za účelem ochrany obětí obchodování s lidmi během pandemie.

Kladné hodnocení získala ČR dále za vydání nové Národní strategie boje proti obchodování s lidmi v ČR na léta 2020–2023 a za zvýšení úsilí v prevenci pracovního vykořisťování. V rámci zvládání pandemie nemoci covid-19 bylo kladně hodnoceno též vytvoření telefonních linek, na nichž se podávaly informace o pracovních otázkách nebo poskytování bonusů sociálním pracovníkům za jejich zapojení během pandemie. Ačkoli ČR splňuje minimální standardy, obsahuje zpráva též několik doporučení pro ještě účinnější boj s touto trestnou činností, kterými se bude na svém jednání zabývat Meziresortní koordinační skupina pro oblast boje proti obchodování s lidmi koordinovaná Ministerstvem vnitra.

Více informací o problematice lze nalézt ve Zprávě o stavu obchodování s lidmi v České republice za rok 2020, která je zveřejněna na webových stránkách Ministerstva vnitra.  

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy