České dokumenty Ve jménu Alláha a Milý tati se dostaly do soutěže v Locarnu

Dva majoritně české filmy byly vybrány do soutěžních sekcí na Mezinárodní filmový festival ve švýcarském Locarnu; česko-italský celovečerní dokument Ve jménu Alláha a krátký animovaný dokument Milý tati.


Oba filmy podpořil i Státní fond kinematografie. Locarnský festival letos proběhne od 4. do 14. srpna.

Dokumentární film Ve jménu Alláha debutujícího režiséra a absolventa pražské FAMU Francesca Montagnera byl zařazen do sekce Concorso Cineasti del presente, což je mezinárodní soutěž určená pro nadějné filmaře a jejich první nebo druhé filmy. Dokument sleduje tři dospívající syny radikálního salafistického kazatele, kteří žijí uprostřed bosenských hor a po otcově odsouzení za terorismus se rozhodují o své životní cestě. Připojí se ke „svaté válce“, pokusí se emigrovat do Západní Evropy nebo si zvolí úplně jinou cestu? Pod strhujícím celovečerním dokumentem jsou podepsáni producenti Pavla Janoušková Kubečková a Tomáš Hrubý z nutprodukce. Film podpořil i Státní fond kinematografie ve výzvách na vývoj a výrobu dokumentu celkovou částkou 1,25 mil. Kč. Před dvěma lety soutěžila ve stejné sekci minoritní koprodukce podpořená Fondem Oroslan. 

Druhým majoritně českým zástupcem v programu festivalu je krátký animovaný dokument Milý tati režisérky z FAMU Diany Cam Van Nguyenové. Česko-slovenský snímek je zařazen do sekce Pardi di domani, což je soutěžní sekce pro talentované filmaře a jejich krátké či středometrážní filmy. Třináctiminutový snímek vypráví příběh o silných rodinných vazbách i nepřekonatelných překážkách mezi dcerou a jejím otcem. Autorka se v něm již jako dospělá zpětně vypořádává s minulostí skrze otcovy dopisy z vězení. Film produkovala Karolína Davidová (13ka) a koprodukoval Jakub Viktorin (nutprodukcia - SK) a Ondřej Šejnoha (FAMU). Snímek podpořil i Státní fond kinematografie ve výzvě na výrobu animovaného filmu částkou 1 mil. Kč. Na festivalu v Locarnu byl v roce 2018 do stejné sekce vybrán film Rekonstrukce (později nominovaný i na Evropské filmové ceny). V roce 2001 dostal v této sekci cenu Jan Němec s filmem Noční hovory s matkou (oceněný cenou Golden Leopard for Best Video). 

Ve jménu Alláha

Předchozí krátkometrážní film režisérky Cam Van Nguyenové nazvaný Spolu sami, který měl mezinárodní premiéru na MFF v Rotterdamu, byl v roce 2018 nominován na Cenu Magnesia za nejlepší český studentský film, odnesl si cenu za nejlepší český experimentální dokumentární film z MFDF Jihlava a vyhrál FAMUfest v kategorii nejlepší animovaný film. 

Locarno IFF:
Ve jménu Alláha/Brotherhood                                            
Sekce: Concorso Cineasti del presente
Dokumentární/CZ, IT/2021/94 min
Režie: Francesco Montagner
Producent: Pavla Janoušková Kubečková, Tomáš Hrubý – nutprodukce (CZ)
Koproducenti: Nefertiti Films (IT), Česká televize, FAMU

Podpora SFKMG: celkem 1,25 mil. Kč (výzvy na vývoj a výrobu dokumentu)
Milý tati/Love, Dad                                                                                                           
Sekce: Pardi di domani
Animovaný dokumentární/CZ, SK/2021/13 min
Režisérka: Diana Cam Van Nguyen
Produkce: Karolína Davidová (13ka)
Co-produkce: Jakub Viktorin – nutprodukcia (SK), Ondřej Šejnoha – FAMU
Podpora SFKMG: 1 mil. Kč (výroba animovaného filmu)

Úvodní foto: Milý tati

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy