Chorvatsko, Irsko a Rakousko budou nově v červené kategorii zemí podle míry rizika nákazy

Oranžové bude např. Slovensko nebo Kanárské ostrovy.


Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 13. září. Do červené kategorie se přesune Chorvatsko, Irsko a Rakousko. Oranžová kategorie se rozroste o Andorru, Dánsko, San Marino, Slovensko, Švédsko, Kanárské ostrovy a portugalskou Madeiru. Naopak Azorské ostrovy budou zelené.  Ministerstvo zdravotnictví také upravilo pasáž ochranného opatření týkající se provádění testů v zahraničí.

V reakci na rozhodnutí soudu Ministerstvo zdravotnictví upravilo pasáž ochranného opatření, která se týkala osob, které v zahraničí provádějí testy na přítomnost onemocnění COVID-19, tak, že se akceptují testy prováděné osobami oprávněnými k této činnosti v daném státě.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Maďarsko, Polsko, Vatikánský městský stát a také Azorské ostrovy. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Hongkong, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Singapur nebo Tchaj-wan. Ze zelené kategorie vypadne od pondělí 13. 9. Bosna a Hercegovina.

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Andorra, Dánsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rumunsko, San Marino, Slovensko, Švédsko, Itálie, Finsko, Malta, Kanárské ostrovy a portugalská Madeira.

Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Bulharsko, Belgie, Island, Irsko, Chorvatsko, Kypr, Nizozemsko, Norsko, Litva, Lichtenštejnsko, Monako, Německo, Estonsko, Francie, Rakousko, Řecko, Slovinsko, Švýcarsko, Španělsko vč. Baleárských ostrovů a Portugalsko. Pro návrat ze zemí z červené kategorie platí stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadají ostatní země. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Uznává se také očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví.  Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle EU covid nařízení. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Příjezd a podání žádosti o vízum je nově umožněný rodinným příslušníkům občanů ČR nebo ostatních členských států EU.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy