CzechInvest představí nejkreativnější české startupy, letos online ze Zlína

CzechInvest počtvrté organizuje Creative Business Cup, přehlídku nejlepších startupů z oblasti kreativních průmyslů.


Virtuální realita v domovech pro seniory, tenisky z odpadu a kávové sedliny nebo nový druh textilie s minimálním dopadem na životní prostředí – to jsou jen tři z celkové desítky inovativních projektů, které se letos představí ve Zlíně. Právě ze Zlína, z Památníku Tomáše Bati, totiž proběhne 30. března 2021 od 15:00 online přenos národního finále globální soutěže Creative Business Cup, které již počtvrté organizuje agentura CzechInvest. Nejlepší z 10 startupů z oblasti kreativních průmyslů bude reprezentovat Českou republiku na globálním finále, které bude probíhat online z Kodaně, společně s vítězem loňského ročníku – aplikací na boj proti šikaně FaceUp.

„Globální konkurenceschopnost České republiky závisí na naší schopnosti inovovat a tvořit tak přidanou hodnotu. Proto CzechInvest podporuje startupy, které mají schopnost se rychle adaptovat na změnu podmínek a jsou jedním z hlavních motorů technologických inovací. Ze stejného důvodu je ale důležitý rozvoj kreativních průmyslů. Kulturní a kreativní průmysly vytváří těžko automatizovatelná pracovní místa, přinášejí inovace napříč odvětvími a podílí se tak na vzniku oblastí s vysokou přidanou hodnotou. Creative Business Cup v sobě tyto dvě, pro nás klíčové, agendy propojuje, proto jsme již čtvrtým rokem organizátorem národního kola,” komentuje soutěž generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl a dodává: „Nedokážu si představit reprezentativnější místo konání, než je Památník Tomáše Bati. Baťa je pro mě velkou inspirací, nejen z pohledu byznysových a technologických inovací, ale hlavně pro jeho společenský přesah. To jsou kvality, které, doufám, prokáží ve Zlíně i naši finalisté.”

V rámci národního kola mezinárodní soutěže Creative Business Cup se odborné porotě představí celkem 10 startupů z oblasti kreativních průmyslů. Dva z nich řeší zábavnou formou propojení lidí se zrakovým postižením s širokou veřejností, Play by Ears pomocí audioher v telefonu, Labyront pomocí haptické deskové hry. Téma udržitelnosti spojuje Kave Footwear, tenisky z odpadu a kávové sedliny, Nilmore®, nový druh cirkulární textilie, a Jedlý kelímek, který nahrazuje plastové kelímky sušenkou s podobnými vlastnostmi. Platforma Artinii propojuje vlastníky filmových práv s pořadateli projekcí a diváky, propojení tradičního řemesla a moderních technologií ukazují hardwarové startupy, Leitners Watch vyrábějící chytré hodinky a Undout, který vyvinul nový typ budíku. Povýšit dětský zážitek z čtení pohádek za pomoci zvukových efektů má za cíl Readmio, úplně nové zážitky a vyšší spokojenost seniorům pak slibuje Flying Kale za pomoci virtuální reality.

Výherce národního kola bude reprezentovat Českou republiku na globálním finále tentokrát online z Kodaně. Zároveň s ním bude soutěžit vítěz loňského ročníku, aplikací na boj proti šikaně FaceUp, jehož finále bylo kvůli pandemii zrušeno a koná se tak souběžně. Pro její tvůrce byla výhra v národním kole důležitým milníkem, jak komentuje zakladatel FaceUp Jan Sláma: „Začali jsme jako studenti při střední škole, výhra v soutěži nám otevřela dveře. Díky Creative Business Cupu jsme získali mediální pozornost a skrze ni investory. Od té doby jsme vyrostli desetinásobně a máme dnes zákazníky na třech kontinentech. O to víc se těšíme na finále v Kodani.”

Národní kolo soutěže Creative Business Cup 2021 se uskuteční online 30. března 2021 od 15:00 ve Zlíně v Památníku Tomáše Bati, diváci a odborná veřejnost se mohou účastnit skrze online vysílání. Online se k soutěži připojí i samotní finalisté, na místě bude odborná porota a účastníci debaty.

„Vážím si toho, že se národní kolo soutěže Creative Business Cup 2021 bude vysílat právě ze Zlína, kde máme unikátní architekturu a studenti se zde mohou mimo jiné zabývat kreativními průmysly na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati. V kulturních a kreativních průmyslech vidím potenciál pro rozvoj podnikání a cením si spolupráce regionálních aktérů na této soutěži. Inovace jsou hybatelem budoucnosti. Právě zboží a služby se budou do budoucna odlišovat jak svým designem, tak právě inovacemi,” říká primátor města Zlín Jiří Korec.

Ukázkou síly spolupráce sektorů veřejného, soukromého a akademického se stala i organizace samotného národního kola Creative Business Cupu. Agentuře CzechInvest se podařilo propojit studenty z místní Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se Zlínským kreativním klastrem a jeho členskou firmou IS Produkce, která zajišťuje online přenos, aby se společně podíleli na přípravách soutěže. Studenti z Fakulty mediálních komunikací se tak pod vedením manažerky Centra kreativních průmyslů a podnikání – UPPER a za dohledu odborníků z praxe podílí na návrhu a tvorbě scény, audiovizuálních děl i grafických prvcích provádějících celou soutěž.

„Jsme rádi, že Zlínský kreativní klastr bude letos hostitelem národního kola Creative Business Cup. Těšíme se na setkání s chytrými a zajímavými lidmi u nás ve Zlíně, byť to tentokrát bude jen v online prostoru,“ uvádí prezident Zlínského kreativního klastru Čestmír Vančura.

Vedle generálního ředitele agentury CzechInvest Patrika Reichla vystoupí na akci také poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová, která stála za založením Parlamentní skupiny pro kreativní průmysly, na kterou o pět let později navázala Parlamentní skupina pro malé a střední podniky, kterou nyní Dlabajová vede. V panelové diskuzi o kreativních průmyslech a startupech ji doplní prezident Zlínského kreativního klastru Čestmír Vančura a ředitel PrusaLabu Ondřej Kašpárek. PrusaLab je otevřenou prototypovací dílnou a hardwarovým akcelerátorem pod křídly Prusa Research, globálně úspěšného výrobce 3D tiskáren, který je letos generálním partnerem soutěže.

Dalšími partnery jsou Technologické inovační centrum ve Zlíně (TIC), UPPER (univerzitní inkubátor), FMK UTB (fakulta multimediálních komunikací UTB), Zlínský kreativní klastr, Havel a Partners, SWCSummit, Startupjobs, Idealab, IS Produkce, Kreativní Česko, Město Zlín, Zlínský kraj, Památník Tomáše Bati ve Zlíně a PrusaLab. Mediálními partnery projektu jsou Český rozhlas, Roklen24, Startupjobs Newsroom, CzechCrunch, Tyinternety a CzechStartups.org.

Oblasti kulturních a kreativních průmyslů je pro CzechInvest klíčovou oblastí specializace. V roce 2019 dokončil mapování této oblasti v rámci projektu Creatinno, na závěrečné akci k projektu vystoupila i legenda oboru John Newbigin. Loni CzechInvest inicioval, společně s platformou Kreativní Česko a pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva kultury, vznik Platformy kulturních a kreativních průmyslů, která koordinuje aktivity v této oblasti a pomáhá propojit aktéry ze státní, veřejné a soukromé sféry na národní a regionální úrovni.

O soutěži Creative Business Cup

Creative Business Network je nezisková organizace, která se zabývá podporou startupů z oblasti kreativních průmyslů. Od roku 2012 každoročně pořádá mezinárodní soutěž Creative Business Cup, která má za cíl podporovat kreativní startupy, propojovat je navzájem a pomoci jim při hledání investora i dobývání zahraničních trhů. Organizátorem českého národního kola soutěže je již čtvrtým rokem Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Přečtete si více informací o Creative Business Cup.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 25.03.2021 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy