Kalkulačka paušální daně pro rok 2022

Výše paušální daně pro příští rok vychází 5 994 Kč měsíčně.


V této částce je zahrnuto minimální zdravotní pojistné ve výši 2 627 Kč, minimální sociální pojistné navýšené o 15 % ve výši 3 267 Kč a daň z příjmů ve výši rovných 100 Kč.

Ministerstvo financí zveřejnuje aktualizovanou kalkulačku, na které si živnostníci a malí podnikatelé mohou spočítat, zda se jim paušální daň vyplatí. Vedle případné finanční úspory na odvodech a daních přináší benefity v podobě minimalizace kontrol ze strany správce daně a správců veřejných pojistných a také více času a klidu na podnikání. Kalkulačka zobrazuje modelový příklad vybraných slev na dani a dalších nákladů.

Pozn.: Výpočet finanční úspory je orientační a zohledňuje výši minimálního pojistného na sociální a zdravotní pojištění stanoveného pro rok 2022 a roční výši paušální daně, která pro rok 2022 vychází 71 928 Kč. To znamená, že porovnává využití paušální daně se stávajícími režimy (výdajový paušál, skutečné náklady). Dále počítá s limitem ročního příjmu z podnikání pro využití tohoto režimu ve výši 1 mil. Kč. Kalkulačka neobsahuje odečitatelné položky od základu daně (např. dary nebo úroky z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření). Sleva na poplatníka pro rok 2022 vychází na 30 840 Kč.

Více informací o paušální dani naleznete: Paušální daň pro živnostníky.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy