Nová pohodová stezka podél Vltavy láká rodiny a cyklisty

Projekt výstavby přírodní stezky podél Vltavy v Praze postupuje. Stezka o délce 1,15 km a šířce 2,5 m bude sloužit pro rekreaci a má přiblížit obyvatelům krásy řeky.


Projekt na výstavbu stezky podél řeky o délce 1,15 kilometru a šířce 2,5 metru je v plném proudu. Při výstavbě bude dbáno na omezení vlivu na místní vegetaci, a proto budou instalovány speciální lávky, které ochrání kořeny stromů a zabrání jejich nucenému kácení.

Tento plán na vylepšení cyklostezky byl vypracován již v roce 2017. Nicméně díky úzké spolupráci s magistrátem a Institutem plánování a rozvoje (IPR) byl upraven, aby zachoval generální charakter města a nedošlo k proměně krajinového rázu na asfaltovou silnici. Důraz byl kladen na udržení přírodního charakteru dané oblasti, přičemž motivací byla touha ukázat obyvatelům krásy řeky a poskytnout jim příležitost se k ní přiblížit.

Stezka má sloužit především pro rekreaci a je určena například rodinám s dětmi, nebo cyklistům, kteří preferují spíše pomalou jízdu. Hlavním cílem projektu je vytvořit klidnou přírodní cestu, jíž využijí rekreační cyklisté i pěší, kteří se rádi zastaví a stráví čas v krásné přírodě podél břehu Vltavy.

Pro ty, kteří by chtěli jet rychleji, bude určena stezka ve svahu podél Povltavské ulice. Na Povltavské ale panuje celodenní rušný provoz a mnozí cyklisté se bojí jet v cyklopruhu, který je fyzicky neoddělen od vozovky. Z tohoto důvodu jezdí v obou směrech po chodníku.

V blízké budoucnosti se plánuje rozšíření chodníku o metr a půl a to i přes cyklopruh, svodidla budou posunuta a osvětlení vyměněno. Jízda na chodníku bude legalizována a bude tedy oddělena od vozovky. Podle studie by mohly náklady na tuto část rekonstrukce dosáhnout předběžně 24,5 milionů korun bez DPH.

Po dokončení celého projektu, včetně dokončení městského okruhu, se plánuje vytvoření Povltavské promenády. Tato lokalita nabídne nádherný pohled na krajinu a umožní občanům užívat si klid a krásu přírody.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy