Nové moderní vstupy do metra u Masarykova nádraží

Cestující mohou využít nové moderní vstupy do metra u pražského Masarykova nádraží. Unikátní prosklená konstrukce zastřešuje schody a slouží i k prevenci kolizí ptáků se stavbou. Celková investice do okolí nádraží činí 2,5 miliardy Kč.


Dnes byly oficiálně představeny zrekonstruované vstupy do metra u pražského Masarykova nádraží. Slavnostního otevření se zúčastnili náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN), generální ředitel Dopravního podniku města Prahy Petr Witowski, starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) a Marek Dospiva, spolumajitel skupiny Penta. Ta byla investorem stavby, náklady činí 30 milionů korun.

Unikátní prosklená konstrukce zastřešuje schody vedoucí do vestibulu stanice metra. Detailní design skleněných stěn slouží také k prevenci kolizí ptáků se stavbou. Značení linky metra B je elegantním řešením bílého písma na černé ceduli se žlutým pruhem.

Představitelé města a dopravního podniku vyjádřili spokojenost s tímto řešením a otevřeně diskutovali o možnostech jeho rozšíření i na další stanice metra v Praze. Důležitým prvkem této architektonické novinky jsou i eskalátory, které zlepšují pohodlí cestujících a podporují využití technologických inovací.

Účelnost zastřešení je také zdůrazněna z hlediska ochrany schodů před nepřízní počasí a zvýšením bezpečnosti cestujících. Architektura stavby kombinuje eleganci s funkcionalitou a lze očekávat, že se stane populárním prvkem mezi cestujícími i náhodnými kolemjdoucími.

Další stanice metra A Jiřího z Poděbrad také prošla rekonstrukcí vstupů, byť bez zastřešení. Podle náměstka primátora je tento fakt ovlivněn prioritami a plánováním města v oblasti rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad.

Oprava vstupů u Masarykova nádraží je součástí rozsáhlejších úprav ulice Na Florenci a zeleně v okolí. Ve spolupráci s firmou Penta zde vzniká tzv. modro-zelená infrastruktura pro udržitelnou správu vody a zlepšení životního prostředí v centru Prahy.

Skupina Penta v blízkosti nádraží staví také nové bytové domy, přičemž již byly dokončeny dvě zlaté budovy. Celková investice do okolí Masarykova nádraží činí 2,5 miliardy korun. Na konci tohoto měsíce se očekává zahájení další výstavby a přestěhování kolejiště Správy železnic, která se současně chystá na přestavbu nádraží s přídavkem dvou kolejí.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy