Penny Black vydražena za rekordních 9 milionů korun

V Praze byl na filatelistické aukci prodán unikátní blok prvních světových známek - Penny Black za rekordních 9 milionů korun. Celkově se na aukci vydražily známky za téměř 30 milionů korun. Významný český investor a sběratel tak udržel tyto vzácné kousky součástí české kultury.


Nejvzácnější a nejdražší položkou filatelistické aukce v Praze byl prodej unikátního bloku prvních známek světa - takzvaného Penny Black. Tento vzácný filatelistický skvost dosáhl rekordní ceny 9 milionů korun. Na aukci původně vlastněného vzácného bloku Penny Black získal nový majitel také jednu z nejvzácnějších československých známek, desetikorunu s tzv. Žilkováním. Za tuto filatelistickou raritu zaplatil téměř 1,9 milionu korun, což představuje rekordní prodejní cenu.

Celkem byly během víkendové aukce vydraženy známky za téměř 30 milionů korun. Nejcennější blok Penny Black, první známky světa, je díky významnému českému investorovi a kolekcionáři i nadále součástí české kultury.

Unikátní desetikoruna s žilkováním a přetiskem Pošta československá pochází z roku 1919. Těchto vzácných známek, které původně vznikly jako rakousko-uherské dopravní značky na žilkovaném papíru, existuje jen několik kusů. Právě desetikoruna s žilkováním se objevila v aukčním prodeji poprvé po deseti letech.

Velký zájem byl také o pokusný tisk emise Hradčany - soutisk známek Hradčany a Matka Slávie. Tato unikátní filatelistická položka byla vydražena za téměř 800 tisíc korun.

Nejvzácnější československá známka, zelená žilkovaná čtyřkoruna s černým převráceným přetiskem Pošta československá 1919, byla prodána 11. března 2018 také v aukční síni Burda Auction za 7,8 milionů korun. Tato vzácná položka pocházela ze sbírky slavného filatelisty Ludvíka Pytlíčka ze Semil.

V českém prostředí vzbudil také velký zájem prodej známky hledané generacemi českých filatelistů v roce 2016. Jde o známku s vyznačenou hodnotou 50/50h Doplatit č, která byla v roce 1927 omylem vydaná a byla vydražena za víc než 1,7 milionu korun. Další takový exemplář se prodal v říjnu 2022 v aukci za 2,9 milionů korun. Tento vzácný kus pocházel ze zabaveného majetku z trestné činnosti a byl předmětem znaleckého posudku. Odhaduje se, že existuje pouze 16 kusů této známky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy