Praha 1 kritizuje Airbnb

Předsedkyně Výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života Prahy 1 Bronislava Sitár Baboráková kritizuje nové opatření společnosti Airbnb.


Ta oznámila zřízení nové telefonní linky pro obyvatele domů, kteří budou mít potíže s uživateli krátkodobých pronájmů. Nejdříve ale bude třeba vyplnit formulář a teprve poté – prý do hodiny – se ozve pracovník linky. Podle Baborákové to ale rozhodně není řešení.

„Vítám, že si Airbnb uvědomuje dopady svého podnikání na trvale žijící obyvatele zejména v centru města – jejich obtěžování nadměrným hlukem, ztrátou soukromí a bezpečí i nepořádkem, které bohužel opět nejspíš nastanou po plném otevření hranic. To ale opravdu AirBnb myslí vážně, že ve dvě hodiny ráno, tedy v době, kdy se skupiny opilých turistů vracejí domů, budou lidé vyplňovat formulář s žádostí, aby jim někdo ´laskavě´ později, kdy už bude po všem, zatelefonoval?“ reagovala Bronislava S. Baboráková.

Podle ní je vedle dalších problémů velkou komplikací ta skutečnost, že majitelé pronajímaných bytů v drtivé většině v domech nebydlí a že na ně nelze prostě jen tak zaklepat, jak se to dělá u normálních sousedů. Nelze se proto u nich dopomoci nápravy, stejně jako u Airbnb.

„Skutečnost je bohužel taková, že se z našich bytových domů staly hotely bez recepce a vymahatelných pravidel slušného chování a že si některá SVJ dokonce musejí třeba z fondu oprav platit ostrahu,“ upozornila Baboráková, která obyvatelům doporučuje, aby v případě ohrožení místo vyplňování formuláře volali tísňové linky 112, 156 nebo 158.

Praha 1 také zřídila standardně placené telefonní linky +420 222 025 191 nebo +420 222 025 193 „VOLEJ OPLETALKU!“. Občané se tak dovolají přímo na služebnu Městské policie v Opletalově ulici pracovníkovi určenému přímo pro řešení problémů s krátkodobým ubytováním, zejména při rušení nočního klidu po 22. hodině.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 28.04.2021 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy