Praha 7 požaduje ukončení okupace části Stromovky u ruské ambasády

Zastupitelstvo MČ Praha 7 na svém zasedání dne 19. 4. 2021 vyzvalo Vládu České republiky, aby ukončila více než půl století trvající okupaci části Stromovky Ruskou federací.


Sedmá městská část požaduje návrat pozemku u ruské ambasády zabraného v roce 1968 zpět Pražanům.

„Víkendová kauza výbuchu ve Vrběticích ukázala, že je čas jednat. Proč má mít velvyslanectví Ruska stále k dispozici pozemek okupovaný od invaze v srpnu 1968? Tehdy vojska Varšavské smlouvy zabrala část Stromovky a už to tak zůstalo. Teď je chvíle tento pozemek od Ruska získat zpět pro obyvatele a návštěvníky Prahy. Můžete namítnout, že Praha nemá vytvářet zahraniční politiku naší země. Ale tohle není o zahraniční politice. Je to o více než milionu hrdých Pražanů, které zastupujeme. Mají právo chtít, aby město patřilo lidem, a ne ambasádě autoritativní země z východu, která se k nám chová nepřátelsky. Vyzýváme vládu, aby konečně ukončila okupaci tohoto při invazi obsazeného pozemku,“ říká starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Při invazi vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 obsadila okupační vojska pražský park Stromovka. Rozloha Velvyslanectví Sovětského svazu se v té době trvale rozrostla o část parku a nic na tom nezměnil ani odchod okupačních vojsk v letech 1990 a 1991. Pozemek s parcelním číslem 1782/1 je stále ve vlastnictví České republiky na rozdíl od pozemků u ambasády, které patří Ruské federaci. Zastupitelé Prahy 7 vyzvali vládu, aby vyjednala uvedení rozlohy Velvyslanectví Ruské federace v Praze do stavu před 21. srpnem 1968 a obnovila na něm veřejně přístupnou zeleň.

Praha 7 také požaduje adekvátní snížení počtu parkovacích míst patřících k ambasádě. Zastupitelé vyzvali vládu, aby prostřednictvím diplomatického protokolu Ministerstva zahraničních věcí ČR vyrovnala dle reciprocity počet vyhrazených parkovacích míst Velvyslanectví Ruské federace (případně přidruženým organizacím) s místy poskytovanými Velvyslanectví ČR v Moskvě.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy