Pražská z ubří samice Prixi odjíždí na Kavkaz

Zubři na Kavkaze byli vyhubeni v polovině 20. let minulého století.


Dvouletá samice zubra evropského Prixi v úterý odcestovala do německého Tierparku Berlin, kde se po několik měsíců bude připravovat na dlouhou cestu do ázerbájdžánského národního parku Shahdag, kam bude přepravena v rámci mezinárodního záchranného projektu, na kterém se Zoo Praha podílí. Stane se tak osmým zubrem z pražské zoo vypuštěným do přírody.

„Jedná se již o naše druhé zubří mládě, které zamíří právě na Kavkaz,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „V roce 2019 odjela do Ázerbájdžánu Prixina starší sestra Prťka. Obě samice se tak stanou zakladatelkami tamní obnovené zubří populace.“

Projekt na jejich návrat podporuje Světový fond na ochranu přírody (WWF), Ministerstvo ekologie a přírodních zdrojů republiky Ázerbájdžán a Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), jejíž je Zoo Praha členem.

Samice zubra evropského Prixi započala svou dlouhou cestu na Kavkaz v úterý ráno. Několik měsíců nejprve stráví v německém Tierparku Berlin, který celý transport koordinuje a shromažďuje zubry určené k transportu, poté bude společně s dalšími zubry z jiných evropských zoo přepravena do Ázerbájdžánu, kde se bude v aklimatizační ohradě připravovat na vypuštění do národního parku Shahdag. Jedná se o největší národní park v celém pohoří Kavkaz o rozloze 130 tisíc hektarů.

„Zubřice Prixi byla pro reintrodukci do Ázerbájdžánu vybrána koordinátorem Evropského chovného programu (EEP),“ přibližuje záměr transportu zoologický náměstek Zoo Praha Jaroslav Šimek. „Cílem projektu je založení zdravé a životaschopné populace zubrů v místě jejich původního výskytu.“

Začátek chovu zubra evropského se v Zoo Praha datuje k roku 1948, kdy do zoo přišel první čistokrevný samec Platan a pražská zoo se tak stala první českou zahradou, která zubry začala chovat. Od té doby odchovala téměř sto mláďat, poslední se narodilo před dvěma týdny. Zoo Praha navíc plánuje vybudování chovné stanice v Dolních Počernicích v rámci projektu „Zubři v Praze“, jehož hlavním cílem je vytvoření rozlehlého přírodního výběhu za účelem rozšíření chovu a současně revitalizace území a navýšení zdejší biodiverzity.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 17.06.2021 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy