Smaragdový papoušek nově v Zoo Praha

Rákosův pavilon má další velmi vzácné obyvatele – kogny jižní.


Chovatelé pár papoušků vypustili do průchozí expozice Jihoandského podhůří, kde je návštěvníci uvidí společně s papoušky patagonskými chilskými, aratingy andskými a dalšími druhy. Zoo Praha se tak stala jedinou zoologickou zahradou na evropském kontinentu, kde je možné pozorovat oba druhy kognů – kogny jižní a kogny dlouhozobé.

„Větší kogny dlouhozobé jsme chovali již v minulosti, v roce 1979 jsme dokonce dosáhli prvního odchovu v evropských zoo. Znovu mohou tento historicky významný druh návštěvníci v Zoo Praha vidět od roku 2019 v zrekonstruovaných historických voliérách. Rod Enicognathus zahrnuje pouze dva druhy, proto doplnění o kognu jižního je jakýmsi ucelením chovu těchto vzácně chovaných druhů papoušků,“ vysvětluje kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Kognové žijí v nehostinných horských oblastech And v Chile a v Argentině. Kogna jižní zasahuje svým výskytem až do Ohňové země a je tedy nejjižněji žijícím druhem papouška na světě.

„Ačkoliv kognové jižní nejsou příliš velcí svým vzrůstem, zcela jistě nelze přeslechnout jejich křik. Patří dokonce mezi nejhlasitější papoušky vůbec. Společně s dalšími druhy tak budou dotvářet výraznou zvukovou kulisu nad hlavami návštěvníků opouštějících Rákosův pavilon,“ dodává kurátor Antonín Vaidl.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 02.09.2021 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy