Sportovní prostředí se semklo a vyzývá ministra zdravotnictví, ať nechá otevřená vnitřní sportoviště

Ve čtvrtek byl adresován ministru zdravotnictví Janu Blatnému dopis s apelem, aby se od pátku nezavíraly vnitřní sportoviště, bazény nebo fitness centra.


Podepsali ho představitelé Národní sportovní agentury, České unie sportu, České obce sokolské, Sdružení sportovních svazů a Českého olympijského výboru. Cílem je upozornit ministra na to, že uzavření sportovišť bude mít velmi negativní vliv zejména na děti.

„Je potřeba vnímat pozitivní nezanedbatelné dopady sportu na společnost, které podle našeho názoru převyšují aktuální rizika,“ píše se v dopise, který podepsal například Milan Hnilička nebo Miroslav Jansta.

Od pátku se opět uzavřeli vnitřní sportoviště, tělocvičny nebo posilovny pro rekreační hráče, amatéry a děti. Sportovat bude možné na venkovních sportovištích, a to pro maximálně šest osob. Už v úterý na výkonném výboru České unie sportu se domluvil postup společně s Národní sportovní agenturou, že se pokusí tento stav zvrátit.

„Jsem moc rád, že se k nám ostatní střešní sportovní organizace přidaly,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda ČUS.

A hlavní důvod semknutí sportovní veřejnosti? Zdravotní dopady za zrušení organizované činnosti na děti a veřejnost.

„Nedostatečný pohyb má za následek, že v prvních třídách přibývá dětí s vadami řeči, poruchami pozornosti, řada z nich je méně motoricky zručná a má častěji potíže při psaní a čtení. Návyky a automatismy, které děti získávají ve sportu, se zúročují nejenom ve zdraví, sociální interakci, ale také v následném profesním životě,“ píše se v dopise pro ministra zdravotnictví.

Malá pohybová zdatnost populace způsobuje navíc prokazatelně miliardové škody českému hospodářství, a to například kvůli absenci v zaměstnání, neschopnosti práce v týmu a dodržování pravidel, chabá fyzická výdrž a další negativní faktory způsobené nedostatkem přirozeného pohybu.

„Už před covidovou pandemií rostla obezita u dětí, v letošním roce se to ještě zhoršilo. Nedávejme dětem a veřejnosti vzkaz, že sport a organizované pohybové aktivity je zbytnou oblastí, kterou můžeme zrušit. Není to tak. My chápeme sport jako důležitý nástroj v boji proti pandemii,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda ČUS.

Zástupci sportovního prostředí tak navrhují, aby se režim fungování sportu ve třetím stupni přesunul za stejných podmínek také do čtvrtého stupně v rámci protiepidemického systému. Tedy otevřené vnitřní sportoviště, bazény a fitness centra pro maximální množství deseti lidí s rouškou, či splatným negativním antigenním testem.

Na ČUS se obrací trenéři i kluby
Velmi znepokojení z opětovného uzavření jsou také trenéři dětí a mládeže.

„Velkou potíž vidím v tom, že zanedbání pohybového rozvoje do 12 let může vývoj dětí velmi ovlivnit. Je to jako by někdo zamezil ročnímu dítku učit se chodit. Neustále slyšíme, že děti neudělají ani kotoul a teď ani my, kteří se toto snažíme změnit, nedostáváme možnost,“ prohlásila Helena Novotná ze softbalového klubu Joudrs Praha.

Navíc se neprokázalo, že by se virus šířil na sportovištích.

„Jako doktorka a trenérka si dovolím tvrdit, že zavírat například badmintonové sportoviště je zbytečné. Pokud by se dodržovala nastavená protiepidemiologická opatření, není to nutné. Nevím o někom, že by se v rámci tréninku nakazil, během týdne tu protočíme 40 dětí,“ dodala Halka Bitmanová, badmintonová trenérka z týmu Meteor Praha – Radotín.

Hrozba spatřují také provozovatelé center nebo sportovišť, a to v rámci v úbytku personálu za současných turbulentních podmínek.

„Týká se to jak provozovatelů sportovišť a restaurací tak personálu v nich - pokud bude následovat další vlna zavírání, sportovní segment přestane být z pohledu zaměstnání perspektivní a zaměstnanci se začnou přesouvat do jiných odvětví,“ tvrdil Petr Jelínek z Badmintonu Skalka.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy