Turistické vlaky a cyklobusy se vracejí

Středočeský kraj uvádí turistické vlaky včetně parních vlaků na vybrané trasy a nabízí dvě linky cyklobusů, přičemž další linka bude k dispozici o prázdninách. Kraj také zřídil nové oddělení pro rozvoj cyklostezek a plánuje další projekty podporující cykloturistiku.


V sobotu 12. června se do středních Čech vrátí turistické vlaky, a navíc budou pro návštěvníky připraveny dvě linky cyklobusů. V létě se k nim přidá i třetí linka. Rekreační vlaky, které budou do regionu jezdit v průběhu turistické sezony, nabídnou mimo pravidelné motorové vozy i parní vlaky na vybrané trasy, jako je Posázaví či Rožmitál pod Třemšínem.

Historické motorové vozy a motorové lokomotivy ze 60. let minulého století se objeví nejen na turistických železničních linkách, ale také na vlaku Cyklohráček. Vlak bude kombinovat kapacitu pro přepravu dětí a cykloturistů a na víkendy pojede z Prahy do Slaného. O prázdninách se vozový park rozšíří až do 14 míst ve středních Čechách, například Kácov, Lužce nad Vltavou nebo Nelahozeves.

Parní vlaky v letošním roce navštíví mimo tradiční Posázaví také Dobříš a Rožmitál pod Třemšínem. Výlety začínají na vršovickém nádraží v Praze, ale praktická část provozu bude záviset na aktuálním klimatu. Sucho může provoz parních lokomotiv komplikovat a změnit plány Českých drah. V případě potřeby budou na trati stát dieselové lokomotivy z 50. let minulého století.

Cyklobusy budou k dispozici ve středních Čechách od soboty a zahrnují jednu trasu v Hřebenech mezi Dobřichovicemi, Mníškem pod Brdy a Kytínem a druhou trasu z Mladé Boleslavi do Sobotky. O prázdninách si budou moci cyklisté využít třetí linky na Kokořínsko. Přeprava kola v cyklobusu bude stát 20 korun.

Středočeský kraj hodlá podpořit cykloturistiku tím, že zřídil nové oddělení, které se bude starat o výstavbu a rozvoj cyklostezek v regionu. Budování cyklostezek je na dobře rozjetém startu s více než 500 kilometry hotových tras, dalších 120 kilometrů se aktuálně připravuje, a to do příštího roku. Plány do budoucna zahrnují například 10 kilometrovou cyklostezku z Kutné Hory do Kolína a dotaci výstavby cyklověží, jakou bude mít v blízké době Nymburk.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy