Ve čtyřech obcích zvolili nová zastupitelstva

V obcích Komňa na Uherskohradišťsku, Lužice na Mostecku, Nová Ves na Liberecku a Rovná na Pelhřimovsku zvolili v sobotu nová zastupitelstva.


Počet zastupitelů v těchto obcích klesl pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. O 28 mandátů se v nových volbách ucházelo 99 platných kandidátů.

Volební účast dosáhla 62,41 %. Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Rovná v okrese Pelhřimov, kde k volbám dorazilo 93,62 % oprávněných voličů. Mandát získalo celkem 8 žen a 20 mužů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 46,7 let. Nejstaršímu je 69 let, nejmladšímu 33 let.

Pro nové volby do zastupitelstev v uvedených čtyřech obcích bylo zaregistrováno celkem 13 kandidátních listin. O 28 zastupitelských postů se ucházelo 36 žen (36,4 % z celkového počtu kandidátů) a 63 mužů. Průměrný věk kandidujících byl 46,6 let. Nejmladšímu kandidátovi bylo 22 let, nejstaršímu uchazeči o zastupitelský mandát bylo v době konání voleb 72 let.

„Zpracování výsledků sobotních voleb pro nás symbolicky uzavírá poměrně náročný, ale úspěšný rok. Uskutečnily se v něm celkem čtvery nové či opakované volby do obecních zastupitelstev a především velmi sledované volby do Poslanecké sněmovny. Museli jsme přitom většinou pracovat v náročnějších epidemických podmínkách, které kladly větší nároky na vybavení i personální zabezpečení,“ hodnotí volební rok 2021 Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli 12. prosince v 03:49 hodin. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 12.12.2021 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy