V Bubenči vznikne památník osvobození Prahy. Interaktivní a s panoramatem Hradčan

Plánovaná rekonstrukce místa po odstranění památníku maršála Ivana Koněva v Praze stojí odhadem 40 milionů Kč. Nový památník osvobození Prahy bude mít zelenou střechu a prostorem pro odpočinek či amfiteátr.


Odstranění památníku sovětského maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády představovalo důležitý moment v české historii. Jejím důsledkem je nyní plánovaná rekonstrukce, jejíž odhadované náklady dosahují částky 40 milionů Kč. Detaily ohledně přesných nákladů a termínu dokončení zatím nebyly zveřejněny.

Socha maršála Ivana Koneva byla odstraněna radnicí městské části v dubnu 2020 na základě rozhodnutí ze září roku 2019. Toto rozhodnutí bylo provedeno i s plánem nahradit Koněvův pomník památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Nyní se budoucí podoba nového památníku formuje. Zvolený návrh představuje zvednutý čep, s prochozí zelenou střechou, která může sloužit jako místo odpočinku nebo amfiteátr. Tento originální návrh je dílem architekta Bronislava Stratila ze studia RSAA, vznikl v kooperaci ateliéru RSAA a zahradní architektky Lucie Miovské se sochařem a designérem Jakubem Berdychem Karpelisem.

Projekt má prvky takzvaného landartu, což je součást krajinného umění, a také prvky návštěvnické interakce. Jako jeden z interaktivních prvků bude sloužit tlampač s mluvítkem.

V rámci revitalizace projde rekonstrukcí i přilehlý park. Zde vznikne městská zahrada pro trávení volného času. Projekt představuje také různé umělecké a vzdělávací prvky, které však mají také praktický užitek, jako model Prahy s místy barikád Pražského povstání nebo užitná plastika s panoramatem Hradčan. Střed parku bude dominovat malý monolit, který bude fungovat jako interpretační model pražského povstání.

Tento vizi památníku 21. století považuje porota soutěže za netradiční a stavějící na pozitivních emocích. „Nejlépe propojil výtvarný návrh s krajinným a architektonickým řešením celého parku, s nezbytnou mírou monumentality, avšak ve zcela moderním pojetí,“ zhodnotil návrh Ondřej Tuček, nezávislý porotce soutěže a architekt.

Památník Ivana Koneva, který hrál významnou roli jak v osvobození Prahy od nacistů, tak v krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, byl častým cílem vandalských útoků. Jeho památník je dnes zapůjčen Muzeu paměti XX. století.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy