Adaptační strategie ke klimatickým změnám na Praze 12 vychází z historie území

Rada MČ Praha 12 schválila na svém jednání dne 22. února 2021 Adaptační strategii ke klimatickým změnám na Praze 12.


Strategie navrhla řadu opatření, která mají snížit zranitelnost MČ Prahy 12 vůči projevům klimatické změny.

Analýza zranitelnosti a identifikace hrozeb spojených s klimatickou změnou identifikovala šest hrozeb s největší rizikovostí, a dalších jedenáct s rizikovostí střední. Ukázalo se, že nejvýznamnějšími riziky jsou povodně a dlouhotrvající sucho a teplo. K významným rizikům patří i lesní požáry a degradace půdy. Analýza vycházela také z informací o „historii území“, která je často klíčem k současným problémům a návrhům jejich řešení. Místostarostka Ing. Eva Tylová k tomu uvádí: „Strategie se zaměřuje na snižování těchto rizik pomocí opatření blízkých přírodě, jako jsou výsady stromů a keřů nejen v zastavěném území, ale i ve volné krajině. V rámci opatření je navržena i řada technických opatření, např. nádrže na akumulaci dešťové vody, zelené střechy a zasakovací průlehy.“

Městská část Praha 12 již realizovala celou řadu pilotních opatření využívajících přirozených vlastností vegetace, která snižují dopady probíhající klimatické změny. Revitalizuje například mokřady a další vodní plochy, čímž dochází k zadržení vody v krajině, sází stromy nebo buduje průlehy, v nichž se zasakují srážky při přívalových deštích a snižuje se tak eroze půdy. Komplexní opatření realizovaná na zemědělských pozemcích Prahy 12 byla vloni oceněna v soutěži Adapterra Awards.

„Chceme k zeleni a veřejnému prostranství přistupovat moderně a s co největším využitím aktuálních vědeckých poznatků a praxí prověřených řešení.“ dodává místostarosta Petr Šula.

Adaptační strategii zpracovali odborníci ze společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. a z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Na vypracování dokumentu získala MČ Praha 12 dotaci ze Státního fondu životního prostředí – Norské fondy „Oslo“.

Níže naleznete odkaz na schválenou strategii:

https://www.praha12.cz/adaptacni-strategie-ke-klimatickyn-zmenam-dokumenty/d-87244

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy