Budoucí maminky chtějí mít vše pod jednou střechou

Chodíte ke svému gynekologovi od patnácti, dobře se znáte, takže když otěhotníte, s důvěrou pokračujete v péči ve své ordinaci? Ideální řešení, ale co když jste se přestěhovala, gynekolog vám úplně neseděl, potřebujete jiného… Dejte na reference kamarádek, přátel nebo svého praktického lékaře.


Gynekolog patří spolu s praktickým lékařem a zubařem k základním jistotám a autoritám, které pečují o vaše zdraví. A v případě gynekologa nejen o vaše, ale v době těhotenství i o plod, který ve vás roste. Proto je dobré si včas vyhledat gynekologické zařízení, které nabízí specifickou péči pro každé životní období ženy (a je jich dost a každé jiné ??). Takové služby nabízí Gynekologie Praha. Ambulance gynekologů mají navíc k dispozici laboratoře pro pravidelné krevní testy, ultrazvuk i další přístrojové vybavení pro snazší a rychlejší diagnostiku a kontrolu.

Od otěhotnění až těsně před finále

Ordinace gynekologů nabízejí proto svým pacientkám prenatální péči do doby, než se těhotná přesouvá do rukou svého porodníka. Fyziologické těhotenství vyžaduje pravidelné kontroly, předepsaná vyšetření, krevní testy, ultrazvukovou kontrolu plodu, ale také klid, pohodu a pocit bezpečí. Budoucí maminky chtějí mít vše pod jednou střechou: laboratoř, možnost konzultace i vyšetření. Moderní péče o těhotnou musí být efektivní a příliš budoucí maminku časově nezatěžovat. Fyziologicky probíhající těhotenství není nemoc a většina současných budoucích maminek žije velmi aktivní profesní život.

Péče šitá na míru

Samozřejmě je třeba brát ohled na rodinnou anamnézu, případné rizikové faktory (různá onemocnění hematologická - například anémie či poruchy srážlivosti krve, dále cukrovka, onemocnění štítné žlázy, epilepsie, problémy s vysokým krevním tlakem). Na základě základních vyšetření lze diagnostikovat u těhotné rozvoj Rh-isoimunizace, vaginální infekce. Gynekolog s budoucí maminkou probere, jak budou probíhat pravidelné kontroly, jaká důležitá vyšetření ji v průběhu gravidity čekají, pracuje i s tím, zda bere těhotenství s radostí nebo je zvýšeně úzkostná.

Gynekolog je proto i trochu rodinným přítelem, který nejen zajistí potřebná vyšetření, ale i vyslechne, uklidní a poradí třeba se cvičením, těhotenskými masážemi, doporučí mateřská centra nebo předporodní kurzy. Obvykle se s ním žena radí i o místě, kde přivede svého potomka na svět. Ideální je, když může mít prenatální i porodní péče návaznost. Někteří gynekologové slouží i v porodnici nebo mají osobní kontakty a porodníka doporučí. I to přispívá k psychické pohodě, která je pro těhotnou ženu důležitá.

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy