Česká republika rozšíří spolupráci s Jižní Koreou

Rozšíření spolupráce v oblasti inovací a klíčových technologií.


Důvod, proč do Prahy přijel jihokorejský ministr průmyslu, obchodu a energetiky Moon Sung-Wook. Setkal se s premiérem Andrejem Babišem i ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havličkem. Závěry jednání a vzájemné dohody stvrdilo uzavření několika memorand.

V pátek 18. června zavítal na návštěvu ČR ministru obchodu, průmyslu a energetiky Jižní Koreji Moon Sund-Wook. Účelem návštěvy bylo stvrdit oboustranný zájem o posílení spolupráce v celé řadě inovativních oblastí, vědě a výzkumu.

"S jihokorejským partnerem jsem jednal mimo jiné o gigafactory, dostavbě JE v Dukovanech či vodíkových technologiích," říká vicepremiér a ministr Karel Havlíček a dodává: "Jednání jsme zahájili s premiérem Andrejem Babišem, pokračovalo se na MPO. Součástí návštěvy byl podpis několika memorand s českými firmami a výzkumnými institucemi."

Memoranda se týkají high-tech průmyslu, jaderné energetiky, digitální transformace či dekarbonizace. Navazují na spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje dle memoranda o porozumění z roku 2015 v kontextu s inovacemi a technologiemi.

Zájem spolupracovat na rozvoji jaderné energetiky, a to nejen v ČR, mají Aliance české energetiky, společnost SIGMA GROUP a firma Korea Hydro & Nuclear Power Co. Uzavřená memoranda o spolupráci se týkají přípravy, provozu a údržby, projektování a inženýringu, a výzkumu a vývoje.

Podporovat společnou výzkumnou činnost a vzájemnou výměnu pracovníků chtějí ČVUT a Korea Electronics Technology Institute. V tématech jako je autonomní mobilita, umělá inteligence, optimalizace energie, testování inteligentních systémů a robotiky aj. To vše s cílem uspokojit celosvětovou poptávku po průmyslové digitalizaci a uhlíkové neutralitě. Přispět k tomu má další z uzavřených memorand. Vše se záměrem co nejvíc pomoct tuzemskému průmyslu.

Obě strany rovněž vyjádřily zájem ještě v tomto roce uskutečnit v Soulu jednání mezivládní smíšené komise pro hospodářskou spolupráci.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy