Chytré zavlažování parků v Praze 2 se vyplácí, radnici přináší významné úspory

Praha 2 svým procentuálním podílem zeleně patří právem mezi nejzelenější centrální městské části.


Aby tento trend zachovala, investuje radnice do údržby parků a zelených zón každoročně desítky milionů korun, a v reakci na zhoršující se klimatické změny zavádí nové způsoby péče o zeleň. Vsadila také na chytré zavlažování, které radnici už nyní přináší významné úspory.

„Doplňujeme zeleň v parcích i ulicích, zakládáme květnaté louky, budujeme nové vodní prvky a retenční nádrže na zachycování dešťové vody. Zavádění nových technologií a postupů v oblasti péče o zeleň a nakládání s vodou již přináší první konkrétní výsledky. Projekt chytrého zavlažování části Riegrových sadů, se kterým jsme začali letos na jaře, se nám i přes horké léto rozhodně vyplatil. Díky této technologii jsme ušetřili téměř polovinu obvyklých nákladů na energie, a to je teď, když ceny rostou, vynikající výsledek,“ říká starostka Prahy 2 Alexandra Udženija, která mimo jiné koordinuje projekty programu Udržitelná dvojka.

V rámci něj městská část navrhuje a realizuje opatření v oblasti životního prostředí a adaptace na klimatické změny.

„Díky našemu řešení dosahuje úspora vody až 50 % a kvalita městské zeleně je nesrovnatelně vyšší. Standardní zavlažovací systémy nejsou efektivní. Pouští vodu bez ohledu na důležitá data z kořenového systému nebo z lokálního klimatu. Náš systém zaregistruje až 9 veličin, podle kterých se rozhoduje, jestli se voda pustí, na jak dlouho a do kterých míst. Naše nastavení ideálního poměru je takřka nevídanou raritou,” uvádí Petr Zlotý, šéf Chytré Závlahy společnosti CleverFarm.

Vyhodnocení

„Investiční skupina NATLAND založila organizaci VODA, jejíž jsme důležitými členy a skládá se z profesionálních závlahářů a akademiků, s jediným cílem - jak co nejefektivněji využívat vodu nejen v městských parcích, ale také na golfech, fotbalových trávnících apod. Témata se týkají například zdroje využití užitkové vody", dodává Zlotý.

Inteligentní závlahu na vyhlídkové louce v Riegrových sadech nově řídí systém čtrnácti monitorovacích zařízení a devíti řídících jednotek. Jednorázové náklady na pořízení systému stály necelých 165 tisíc korun, za provoz celého systému radnice zaplatí 1 700 korun měsíčně.

Praha 2 byla vůbec první městskou částí, která dálkově řízený systém zavlažování společnosti CleverFarm v roce 2021 vyzkoušela. Výsledky pilotního projektu v Sadech Bratří Čapků byly natolik nadějné, že radnice technologii nasadila i do Riegrových sadů. I zde se projekt velmi rychle osvědčil. Městská část proto nyní plánuje jeho rozšíření do dalších parků.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy