Covid ohrožuje také sportovce: ČUS připravila kampaň na podporu vakcinace

Česká unie sportu bude usilovat o to, aby se co nejvíce sportovců, a nejen oni, nechalo očkovat proti nemoci Covid-19.


Proto ve spolupráci s odborníky připravila kampaň na podporu vakcinace. Cílem je srozumitelnou formou odpovědět na nejčastější otázky a poskytnout relevantní informace. ČUS k tomu oslovila sportovní lékaře z Centra zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace a špičkové odborníky z České vakcinologické společnosti a České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Covid nejenže paralyzoval společnost, ale může velmi negativně ovlivnit sportovní kariéry. Odpovědi mohou všem pomoci v rozhodnutí, zda se nechat očkovat.

„Mezi sportovci se občas setkáváme s apatií vůči současným vakcínám proti covidu. Může to být z nedostatku informací. Proto jsme se je rozhodli řádně informovat přes naše informační kanály, svazy a územní organizace ČUS, která jsou v kontaktu s více než 7000 kluby. Iniciativu podpořily také osobnosti sportu,“ vysvětlil Miroslav Jansta, který společně se zástupci Národní sportovní agentury usilovně pracuje na tom, aby vakcínu včas obdrželi zejména elitní sportovci. „Až bude vakcíny alespoň relativní dostatek, budeme se v České unii sportu v součinnosti s NSA snažit zajistit očkování pro reprezentanty bez zbytečných odkladů. Samozřejmě až poté, co budou odbaveny nejvíce ohrožená skupiny. Chceme k rozhodnutí, zda se nechat očkovat, pomoci i dalším lidem, nejen sportovcům.“ 

ČUS v souladu s názory odborníků rozhodně nedoporučuje s očkováním vyčkat a prodělat Covid-19 přirozeně. U sportovců jsou totiž zaznamenávány i průběhy infekce s trvajícími a nepříjemnými příznaky.

„V našich ordinacích se s tím setkáváme. Sportovci po prodělaném covidu nemohou naplno trénovat a sníží se jim výkonnost na řadu týdnů. Způsobit může i dlouhodobé pozůstatky, například problémy s dýcháním, je rizikem pro srdce a ledviny. Relativně malé škody mohou ohrozit sportovní kariéry,“ prohlásil Jaroslav Větvička z Centra zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace.

O to vyšší je naléhavost očkování. I mírné příznaky Covid-19 a pozitivní PCR test jsou ze sportovního hlediska daleko větším problémem nebo rizikem než mírná omezení tréninku, která jsou vynucená vakcinací. Navíc očkování s vakcínami používané v České republice mají vysokou efektivitu – přes 90 % – a měly by poskytnout ochranu minimálně v řádu vyšších jednotek měsíců.

„Odborníci zatím přesně neví, na jak dlouho očkování ochrání. Například zprávy z klinického zkoušení vakcíny Moderna přinášejí důkazy, že plně vytvořené protilátky proti nemoci Covid-19 přetrvávají od jejich vytvoření na vysoké úrovni minimálně čtyři měsíce. Dále vakcína navodí paměťové stopy v oblasti buněčné imunity,“ uvedl Roman Prymula z České vakcinologické společnosti.

Pokud se dosáhne alespoň 60 – 70% proočkovanosti populace, přestane se virus postupně šířit, sníží se reprodukční číslo a přírůstky nově nakažených z hrozivých čísel nad deset tisíc denně poklesnou na stovky, pak desítky až k epizodním případům.

„Nebudou zbytečně umírat lidé. Uvolní se nepříjemná svazující opatření ve společnosti, začneme žít běžným životem. Sport opět rozkvete na všech úrovních. Proto jsme připravili pro naše členy praktické informace a budeme v tom i dále aktivní,“ dodal Miroslav Jansta.

Vakcína neovlivní výkonnost

Není podstatné, jakým typem vakcíny se nechat očkovat, podstatnější je nechat se očkovat co nejdříve, jak to bude možné. Druhá dávka však musí proběhnout stejným typem vakcíny. Drobné časové prodlevy a odložení přeočkování v řádu dnů až týdnů nehrají výraznou roli.

„Krátkodobě v prvních dnech těsně po očkování lze očekávat mírné nepříznivé ovlivnění výkonnosti, a to i v souvislosti s možným přechodným výskytem vedlejší účinků. Ale na základě informací, které máme, by se sportovci mohli rychle vrátit k plnému tréninku bez dlouhodobých dopadů na sportovní výkon,“ upřesnil Roman Prymula.

Po očkování je vhodné na několik prvních dnů po obdržení vakcíny upravit tréninkový režim. V prvních dvou až třech dnech se doporučuje snížit nebo vypustit obvyklou tréninkovou zátěž a soutěže nahradit je odpočinkem, regenerací nebo nenáročnou fyzickou aktivitou, třeba chůzí.

„Zařadit očkování do plánu přípravy a soutěží nebude pro řadu sportovců jednoduché. To platí zvláště v době, kdy je očkovacích látek relativní nedostatek a není zatím možné si termíny očkování naplánovat. S očkováním však radíme v plánu přípravy počítat a neriskovat nákazu v nejméně vhodný okamžik,“ doplnil Jaroslav Větvička.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 25.01.2021 09:29




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy