ČSÚ představil souhrnný pohled na seniory

Od nemocí přes využívání internetu po aktivní sportování.


Český statistický úřad dnes vydal souhrnnou analýzu Senioři v ČR v datech, která přináší informace o našich seniorech za posledních několik let.

Hlavní osou celé analýzy je zdravotní stav seniorů a ukazuje i dopady pandemie onemocnění covid-19. Seniory však nelze vnímat jen ve světle nemocí, ohrožení chudobou či nízkých důchodů. Najdeme zde celou řadu lidí aktivních a v plné síle, jak na trhu práce, tak ovládajících počítačové dovednosti. I o tom aktuální publikace vypovídá.

„Přes zhoršené úmrtnostní podmínky v roce 2020 počet seniorů ve věku 65 a více let dále rostl a zvýšil se i jejich podíl v populaci. Senioři tvořili již více než pětinu obyvatelstva České republiky,“ uvádí Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Mezi seniory je pravidelně více žen než mužů (58 % žen a 42 % mužů k 31. 12. 2020), nicméně jejich převaha se již od počátku 90. let 20. století v čase mírně snižuje.

Kvůli nemoci nebo zdravotním problémům po­ciťovalo 17 % seniorů vážné omezení v činnostech, které lidé obvykle dělají (tedy při péči o domácnost, sebeobsluze, volnočasových akti­vitách, případně vykonávání práce apod.). Dalších 44 % se cítilo rovněž omezeno, ale ne vážně.

Více než pětina seniorů byla v roce 2019 alespoň na jednu noc hospitalizována. S věkem pak podíl osob s hospitalizací narůstá.

„Zatímco z mladších seniorů ve věku 65–74 let se hospitalizace v posledním roce týkala 17 %, mezi seniory nad 75 let pobyt v nemocnici alespoň na jednu noc neminul více než čtvrtinu osob, konkrétně 28 %,“ upozorňuje Markéta Pištorová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Celkem 14 % seniorů mělo v roce 2019 úraz či nehodu, ať už se jednalo o zranění vzniklé následkem dopravní nehody, nehody doma či při trávení volného času venku. Zdaleka nejčastěji se jednalo o nehodu v domácím prostředí.

Senioři stále více sportují. Zatímco v roce 2014 v Česku pravidelně sportoval každý desátý senior, v roce 2019 to byl již každý osmý. Zajímavé je srovnání „zapálených sportovců“ mezi seniory s celkovou populací.

„Více než čtyři hodiny týdně sportuje každý čtvrtý aktivně sportující senior ve věku 65 až 74 let. Mezi všemi aktivně sportujícími osobami nad 15 let se přitom sportu věnuje více než čtyři hodiny týdně pouze každý pátý,“ podotýká Milan Dedera z oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 15.01.2022 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy