Demostrace za podporu Palestiny v Praze

Stovky lidí v Praze demonstrovaly podporu obyvatelům Palestiny, zasaženým vážnou humanitární situací v Gaze. Požadovali ukončení konfliktu a vyjádřili nesouhlas s postoje české vlády podporující Izrael.


Stovky lidí se v průběhu dne shromáždily v centru Prahy, aby demonstrovaly svoji podporu obyvatelům Palestiny, kteří jsou v současné chvíli zasaženi vážnou humanitární situací v Gaze. Jinak různorodé dav spojovala jednotlivá hesla vyzývající k ukončení konfliktu, cítit byla solidarita a touha po spravedlnosti.

Vystoupení různých mluvčích z občanských iniciativ, které protest organizovaly, podtrhlo širokospektrou podporu celé události. Mezi organizátory patřili například 'Ne v našem jménu', 'Prague 4 Palestine Youth', 'Sdružení přátel Palestiny' a 'Palestinský klub'. Svou podporu vyjádřily také umělkyně Yara Abu Aatayová a skupina 'Food Not Bombs'.

Významnou roli sehrál také český zpěvák Tomáš Klus se svou manželkou, kteří protestujícím předali emotivní projev a hudební vystoupení. Čas od času byl slyšet hlasitý skandování davu projevující odhodlání a podporu palestinskému lidu.

Na demonstraci byly vidět desítky palestinských vlajek a mnoho transparentů s nápisy jako 'Free Palestine' nebo “From the river to the sea, Palestine will be free” (Od řeky k moři, Palestina bude svobodná). Tímto způsobem účastníci vyjadřovali svůj nesouhlas se současnou situací a své přání po změně.

Organizátoři také vyjádřili nesouhlas se sociální a politickou apatií, kterou podle nich projevují mnohá média a politici ohledně situace v Gaze. Zároveň kritizovali postoj české vlády a politických představitelů, kteří podle organizátorů otevřeně podporují Izrael.

Zdůraznili, že současný konflikt postihuje tisíce nevinných životů a že je třeba vyvinout větší úsilí k nalezení mírového řešení. Protesty proběhly v klidu a bez incidentů díky důkladnému dohledu policie.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy