Hyundai KONA N - SUV získalo nový vzhled

Hyundai Motor kombinuje ve zcela novém modelu KONA N oblíbený druh karoserie SUV se sportovními prvky.


Na začátku ambiciózního projektu KONA N, prvního SUV v produktové řadě Hyundai N, stáli designéři značky Hyundai před náročným úkolem spojit tyto protichůdné požadavky do jednoho celku.

Všechny vysokovýkonné vozy Hyundai N – včetně modelů i30 N, i30 Fastback N a i20 N – mají jedinečný vnější design. Platí to i pro model KONA N. Kreativní proces, jehož výsledkem je tvarové řešení exteriéru, probíhal v evropském designovém centru společnosti Hyundai v německém Rüsselsheimu.

Konstrukci a poslední fáze vývoje mělo na starosti globální výzkumné a vývojové centrum značky Hyundai v korejském Namyangu. Designéři a inženýři společnosti Hyundai mohli navzdory vzdálenosti obou center každý den vzájemně úzce spolupracovat díky technologii „Virtual Seat Buck“, čímž byl splněn nezbytný předpoklad pro vytvoření nového úspěšného modelu.

Designéři značky Hyundai změnili profil modelu KONA N a současně zohlednili všechny technické požadavky přidáním velkého spoileru se dvěma sofistikovanými aerodynamickými plochami, rozměrné koncovky výfukové soustavy a velkého zadního difuzoru. Designéři dodali modelu KONA N odlišný styl nově tvarovanými prvky. Stejně jako všechny vysokovýkonné vozy se i designové prvky modelu KONA N řídí jasným principem „tvaru podřízeného funkci“. Výsledkem jsou nejen silné emoce, ale také optimalizované jízdní vlastnosti a chlazení. Blatníky v barvě karoserie umocňují šířku vozu a vizuálně jej snižují, ačkoli světlá výška modelu KONA N zůstala stejná. KONA N tak zaujme ještě sportovnějším vzhledem, přestože současně nabízí komfort a světlou výšku vozů SUV.

KONA N nezapře ani inspiraci letectvím. Vysokovýkonné SUV má nízko uložené otvory pro přívod vzduchu, které vylepšují aerodynamické vlastnosti. Tyto prvky připomínající křídla současně vůz vizuálně odlehčují. KONA N je vybavena také designovými prvky, které usměrňují proudící vzduch a vylepšují chlazení. Nově navržená sportovní kola s optimalizovanou konstrukcí se vyznačují minimální hmotností a maximální odolností.

KONA N ztělesňuje ve své finální podobě DNA vozů Hyundai N. Jejím základem jsou tři pilíře modelů N: lovec zatáček, sportovní vůz pro každodenní provoz a připravenost pro jízdu na závodním okruhu. „Lovec zatáček“ znamená, že KONA N nabízí stejné potěšení z jízdy a vysokých výkonů jako ostatní modely Hyundai N, přestože svým cestujícím dopřává komfort SUV. „Sportovní vůz pro každodenní provoz“ znamená, že toto „ostré SUV“ posouvá hranice všestranné praktičnosti kombinací vrozených výhod SUV pro každodenní cestování i jízdu po nezpevněných cestách s připraveností pro jízdu na závodních okruzích. KONA N poskytuje řidiči na závodním okruhu reálné zážitky z řízení obohacené o prvky známé z počítačových her, které umocňují nadšení z jízdy. Mezi ně patří například funkce N Grin Shift, N Power Shift a N Track Sense.

Hyundai oznámil uvedení zcela nového modelu KONA N na začátku letošního roku. Vysokovýkonné SUV bude vyrábět montážní závod Hyundai v korejském Ulsanu a první vozy se objeví v evropských showroomech na konci léta.

TIP REDAKCE: Jak ušetřit při nákupu vozů značky Hyundai ?

Pokud si chcete pořídit auto značky Hyundai za nižší cenu, doporučujeme vám navštívit tyto stránky:

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy