Kriminalita v Praze 2 má dlouhodobě klesající tendenci

Bezpečnost je jednou z priorit současného vedení radnice.


Proto se také radní Prahy 2 na svém posledním jednání se zájmem seznámili s bilanční zprávou Policie České republiky, která zhodnotila bezpečnostní situaci ve druhé městské části. Z meziročního srovnání vyplývá, že i přes rozvolnění protiepidemických opatření a opětovné zvýšení volného pohybu osob na veřejném prostranství má kriminalita v druhé městské části klesající tendenci.

Jak vyplývá ze zprávy, kterou radním policisté Obvodního ředitelství policie Praha II předložili, na území Prahy 2 bylo v roce 2021 evidováno celkem 2 587 trestných činů, což je oproti roku 2020 o 369 trestných činů méně. Objasnit se loni policii podařilo celkem 620 oznámených trestných činů, vyjádřeno v procentech 23,96 %. Méně trestných činů policisté zaznamenali u loupeží a kapesních krádeží, výraznější pokles pak u krádeží věcí z vozidel a vloupání do bytů. Naopak vzestup trestné činnosti policie eviduje u krádeží motorových vozidel a také na úseku mravnostní, násilné a drogové kriminality. V těchto oblastech má policie co zlepšovat a radnice Prahy 2 je připravena policisty v jejich úsilí maximálně podpořit.

„Policisty dlouhodobě podporujeme. Pomáháme jim řešit bytovou situaci, pravidelně jim přispíváme na lepší vybavení a staráme se i o lepší pracovní podmínky. Aktuálně dokončujeme rekonstrukci prostor přímo na Karlově náměstí, kde policisté získají kvalitní zázemí pro svou práci. Věřím, že nové zázemí bude přínosem pro celou Prahu 2 a zejména i pro místní obyvatele. Častější přítomnost policejních hlídek a kriminalistů v oblasti tak přinese i zvýšený pocit bezpečí,“ uvádí radní pro bezpečnost Michal Zuna.

Bezpečnostní situaci radnice bedlivě sleduje a její vývoj vyhodnocuje na pravidelných poradách s policisty a strážníky. Díky dobře nastavené komunikaci se daří lokální problémy včas řešit a přijímat vhodná opatření. V rámci bezpečnostní politiky se pak radnice snaží maximálně eliminovat bezpečnostní rizika. Jedním z posledních takových kroků bylo i stanovisko rady městské části k záměru hlavního města Prahy vybudovat v blízkosti náplavky Rašínova nábřeží kontaktní centrum pro uživatelé návykových látek.

https://www.praha2.cz/praha-2-nesouhlasi-s-umistenim-kontaktniho-centra-pro-uzivatele-navykovych-latek-trva-na-decentralizaci-sluzeb-mimo-centralni-mestske-casti/d-110805/p1=28204

Velkou pozornost městská část věnuje i prevenci kriminality a nejinak tomu bude i v letošním roce. Radnice pokračuje ve spolupráci s Bílým kruhem bezpečí, klubem Beztíže i s celou řadou neziskových organizací. Podporuje preventivní programy, volnočasové aktivity mládeže, pořádá vzdělávací semináře pro nejohroženější skupiny obyvatel.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 14.04.2022 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy