Lexus ES pro rok 2023 přichází

Manažerský sedan Lexus ES v modelovém provedení 2023 přichází s řadou vylepšení, zejména v oblasti konektivity, která je jednou z hlavních priorit zájemců o prémiové vozy. Na většině evropských trhů se bude nabízet nová výbavová linie F SPORT Design.


Model ES, představený v roce 2018 a modernizovaný v roce 2021, je nejoblíbenějším sedanem značky Lexus, oslovujícím stejnou měrou soukromé i firemní uživatele. K vysoké atraktivitě modelu přispívá pohodlí a praktičnost na vrcholu třídy, jakož i snadné používání, které je prioritou nového multimediálního systému ES.

Systém navržený s ohledem na snadný přístup k informacím, komunikačním funkcím i zábavě je v porovnání s předchůdcem rychlejší a chlubí se intuitivnějším ovládáním i vylepšenou funkčností. Nové funkce zahrnují bezdrátovou integraci chytrých telefonů prostřednictvím Apple CarPlay (nebo kabelové připojení přes Android Auto), cloudovou navigaci a rozpoznávání hlasu.

Cloudová navigace poskytuje dopravní informace v reálném čase a informování o událostech na trase pro snazší plánování cest bez zbytečných zdržení; zahrnovat dále může informace o cenách paliva nebo volných parkovacích místech. V případě výpadku cloudového připojení je nadále zajištěno pokrytí pomocí vestavěné navigace. Její dostupnost závisí na konkrétním trhu.

Pokyny stačí vyslovit

ES je nyní vybaveno palubním asistentem „Hey Lexus“, jenž reaguje na hlasové příkazy pro snazší volání, ovládání audiosystému a klimatizace nebo hledání na internetu. Asistent podporující 19 různých evropských jazyků včetně češtiny rozpoznává a reaguje na pokyny zadávané přirozenou řečí – například ke zvýšení teploty v kabině stačí říci „je mi zima“.

K vylepšení funkcí konektivity přispěla i modernizace palubního komunikačního modulu (DCM), přes nějž vozidlo komunikuje s mobilními sítěmi a internetem. Pocit jistoty nyní ještě zvyšuje připojení ke službě e-Care. Jakkoli je technická závada vozu málo pravděpodobná, tato služba poskytne řidiči potřebné rady na základě diagnostiky údajů vozidla. Prostřednictvím tzv. zdravotní prohlídky (Health Check Report) služby e-Care zajišťuje Lexus nepřetržité sledování vozidla včetně zpřístupnění těchto dat prodejcům. Majitelem vybraný prodejce se tak může s vlastníkem vozu sám spojit a naplánovat servis vozu v ideálním termínu.

Dálkový přístup přes mobilní aplikaci

Modul DCM po modernizaci dále umožňuje dálkový přístup uživatele k ES přes mobilní aplikaci Lexus Link. Touto cestou je možné na dálku zamykat a odemykat dveře, aktivovat výstražná světla a nastavovat klimatizaci nebo topení ještě před nástupem do vozidla.

Každodenní soužití s ES usnadňuje též přepracovaný středový panel v přední části kabiny. Jeho součástí jsou nyní dva držáky nápojů a bezdrátová nabíječka zabudovaná vně schránky panelu kvůli snazšímu přístupu. Na místě původní dvojice portů USB-A a jedné zdířky AUX je nyní jeden port typu USB-A pro přehrávání audia ve vysoké kvalitě a jeden port typu USB-C pro nabíjení zařízení.

Další změna v interiéru se týká nabízených barevných provedení: odstín Rich Cream (sytá krémová) byl nahrazen odstínem Ammonite Sand (písková amonit). Změny se dotkly i vnějšího vzhledu ES s uvedením nové výbavové linie F SPORT Design. Vůz v tomto případě odlišují černá 19" litá kola, nabídka 10 odstínů karoserie a čtyř barevných provedení interiéru, resp. emblém F SPORT Design na obou předních blatnících.

Lexus ES v modelovém provedení 2023 se začne vyrábět letos v srpnu a první vozy by měly do autosalonů dorazit v říjnu 2022.

Poznámka redakce: pokud plánujete nákup nového vozu a hledáte tip na nejlevnější nová auta v České republice skladem (bez ohledu na značku vozu), pokračujte na stránku Nejlevnější nová auta v ČR.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 04.07.2022 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy