Metrostav postavil pro DPP novou gigantickou lakovnu pro tramvaje

Firma Metrostav postavila pro Dopravní podnik Praha novou lakovnu pro tramvaje. Budova má tři lakovací kabiny určené pro různé úkoly. Dlouhá je přes 131 metrů, takže umožňuje lakovat více článkové tramvaje až do délky 30 metrů.


Podle náměstka primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), generálního ředitele Dopravního podniku Praha (DPP) Petra Witowského a technického ředitele Jana Šurovského postavila firma Metrostav DIZ pro DPP box. Praha je známa svými pokročilými tramvajovými provozy, co se týká velikosti vozového parku i počtu přepravených cestujících. Nicméně, je nezbytně nutné také investovat do stávajícího technologického zázemí.

Nově postavená budova s lakovnou se rozpíná na délku 131,2 metru, šířka přesahuje osm metrů a výška dosahuje téměř třinácti metrů. Přízemí je vybaveno třemi lakovacími kabinami, oddělenými technologickými místnostmi pro ovládání boxu. Každá kabina je určena pro konkrétní úkoly. První kabina je určená pro hrubou přípravu lakování a stříkání spodních částí, druhá se pak používá pro broušení, tmelení a sušení. Ve třetí kabině zaměstnanci potom tramvaj nalakují.

„V Hostivaři jsme měli doposud deset lakovacích boxů, které sloužily pro lakování jednotlivých dílů nebo maximálně jednoho článku tramvaje nebo vozidla o maximální délce 18 metrů. Bohužel tato technologie nám neumožňuje lakovat vícečlánkové tramvaje délky 30 metrů,“ komentoval Šurovský.

Každá z těchto tří kabin je vybavena vzduchotechnikou s rekuperací a zvlhčovačem vzduchu. Součástí vybavení je také demineralizér vody, používaný pro lepší míchání barev, a vysavače. Z technických důvodů není prostor vybaven trolejemi - tramvaje do něj budou muset být tlačeny a vytahovány speciálními bateriovými vozítky.

Mezi lety 2019 až 2023 investoval DPP do modernizace technologického zázemí přes 1,63 miliardy korun. „Postavili jsme novou opravárenskou halu, odstavnou plochu pro tramvaje, zmodernizovali pracovní lávky v opravně tramvají,“ uvedl Witowski. Nyní podnik staví novou vozovnu v Hloubětíně.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy