Ministerstvo financí v Den české státnosti otevřelo své brány veřejnosti

Ministerstvo financí po roční pauze způsobené epidemiologickou situací navázalo na oblíbenou tradici a již počtvrté uspořádalo Den otevřených dveří.


Komentovanou prohlídku labyrintem chodeb bývalého kláštera bosých karmelitánek, svérázně stavebně propojených s moderní prvorepublikovou budovou Ministerstva financí, absolvovalo asi 1200 návštěvníků. Další stovky lidí se zúčastnily doprovodného programu ve Vojanových sadech.

Kromě architektonicky zajímavých prostor a zpřístupnění zákulisí míst, kde se každodenně rozhoduje o miliardách korun, byla již tradiční součástí akce také vzácná expozice prvorepublikových, protektorátních i ČSSR bankovek, nově doplněná o možnost vlastnoručně si vytisknout pamětní list na historickém knihtisku zvaném Bostonka z poloviny 19. století.

V přilehlých Vojanových sadech obohatily program akční ukázky práce světově proslulých služebních psů Celní správy z výcvikového centra v Heřmanicích, výstava zabavených padělků nebo pašovaného zboží. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových předvedl kuriózní předměty propadlé do vlastnictví státu z trestné činnosti či odúmrtě a seznámil návštěvníky s možností účastnit se on-line aukcí také o nepotřebné nemovitosti či auta. Nechyběl stánek s praktickými informacemi o činnosti Kanceláře finančního arbitra, personálního odboru MF nebo Finanční správy. Novinkou byla výstava zachycující minulost i přítomnost celnictví v českých zemích od středověku po současnost.

„Byl to skvělý den, který zase trochu pomohl přiblížit státní správu veřejnosti. Snad se nám podařilo připomenout, že Ministerstvo financí neobnáší jen nudné počítání čísel a nepříjemné stanovování daní. Od drtivé většiny návštěvníků jsme dostali velmi pozitivní zpětnou vazbu. Pevně věřím, že ať už bude ministrem financí kdokoliv, bude v téhle úžasné tradici pokračovat,“ zhodnotila akci ministryně financí Alena Schillerová.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy