Ministr kultury Martin Baxa: Vláda ČR rozhodla o doplnění finančních prostředků pro filmové pobídky v letošním roce

Filmové pobídky patří mezi priority Vlády ČR. Pro letošní rok na ně v původním návrhu rozpočtu bylo alokováno 800 milionů korun.


Novela státního rozpočtu 2022, kterou schválila vláda a pokračuje nyní do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, do systému pro letošní rok nad rámec plánovaných 800 milionů doplní dalších 570 milionů korun. S další podporou se počítá i v letech 2023 a 2024.

„Systém filmových pobídek, jak jsme je znali doposud, se v posledních letech přežil. Požadavky zahraničních produkcí v průběhu času strmě stoupaly, audiovizuální trh prošel dramatickými změnami. A místo toho, aby minulé vlády řešily zvyšující se zájem produkcí systematicky, dosypávaly do systému oproti plánovanému rozpočtu peníze navíc podle momentálního rozhodnutí. Systém se tak stal naprosto nepředvídatelným,“ vysvětluje ministr kultury Martin Baxa
„Chci poděkovat ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi, protože jsme našli během vzájemných jednání mezi ministerstvy řešení, které systém stabilizuje po přechodnou dobu, než vznikne zbrusu nový zákon o audiovizi, jehož součástí je transformace Státního fondu kinematografie,“ dodává Martin Baxa
„V rámci novelizovaného rozpočtu jsme po odborných jednáních s ministrem Baxou a producenty posílili Státní fond kinematografie o 570 milionů korun. Na nové produkci vydělá nejen filmový průmysl, ale také sektory stravování, ubytování či umělecká řemesla,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura a dodává: „Vítám ale především přípravu systémového řešení financování filmových pobídek. To musí být nastaveno předvídatelně na základě transparentních pravidel, protože není možné každoročně dofinancovávat filmové pobídky nesystémově politickým rozhodnutím vlády.“
 „Jsme rádi, že dramatickou situaci se podařilo po jednáních s ministrem kultury Martinem Baxou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou zvrátit a vláda rozhodla o navýšení filmových pobídek. Velmi vítáme, že jde ze strany vlády o systémové řešení. Navýšení částky pobídek, které pokryje vzniklé závazky, je spojené s dlouhodobější reformou pobídkového systému. Pro audiovizi to znamená stabilizaci a možnost dalšího růstu. Nastartování pobídek bude mít v ekonomické krizi výrazný ekonomický efekt, z peněz utracených zahraničními projekty v Česku budou čerpat výhody i nefilmové profese a státní rozpočet“ uvedl předseda APA Vratislav Šlajer.

Příprava systémového řešení filmových pobídek je rozdělena do dvou fází. V první fázi se objem financí zvýší o 570 milionů korun ročně a zároveň do konce roku vstoupí v účinnost novela zákona o službách platforem pro sdílení videonahrávek, kterou v průběhu srpna projedná Senát Parlamentu ČR. Tato novela přinese do systému limit 150 milionů korun pobídky na jeden projekt.  Zvýšením objemu financí a zavedením limitu se podaří odblokovat současný stav, kdy množství v minulosti zaregistrovaných projektů stále čeká na realizaci a bude se tak moci natáčet i v následujících letech. 

Druhá fáze pak znamená přípravu velké novely zákona o audiovizi, jehož součástí je transformace Státního fondu kinematografie, jež je součástí programového prohlášení Vlády ČR. Na přípravě zákona již Ministerstvo kultury začalo pracovat. V srpnu letošního roku vznikne poradní skupina ministra kultury, jejímiž členy budou zástupci Ministerstva kultury a profesních asociací. Zde bude nový zákon diskutován. 

Ministr kultury Martin Baxa celý proces přípravy zákona urychlil, plánuje, že zákon by mohl být připraven a odeslán do meziresortního připomínkového řízení již koncem letošního roku. Plánovaná transformace Státního fondu kinematografie by tak mohla proběhnout v roce 2024. 

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 30.07.2022 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy