Ministr Vlastimil Válek: Více než čtvrt milionu handicapovaných by mohlo čerpat vyšší příspěvek na mobilitu

Nově 900 korun místo původních 550.


Vládní návrh novely zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením má za cíl zlepšit podporu cílenou na zdravotně znevýhodněné. Jde o pomoc, která reaguje zejména na současný růst cen nejen energií. Součástí balíčku je například zvýšení příspěvku na mobilitu nebo úprava příspěvku na zvláštní pomůcky.

„Nemůžeme zapomínat na handicapované občany nebo občany se speciálními potřebami, které může aktuální situace přivádět do nejistoty, že si nebudou moci dovolit pomůcky, které pro ně byly dříve samozřejmostí. Vládní návrh vypracovaný Ministerstvem práce a sociálních věcí má právě takovýmto osobám pomoci. Jsem rád že jej vláda schválila a pevně doufám, že Parlamentem projde co nejrychleji, aby o nově navýšené příspěvky mohli občané žádat co nejdříve,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Součástí balíčku podpory je zvýšení příspěvku na mobilitu pro osoby se zdravotním znevýhodněním, který současně činí 550 Kč a pobírá jej přibližně 260 tisíc osob. Nově příspěvek vzroste o 350 Kč na 900 Kč.

Z balíčku bude možné čerpat i finanční prostředky na zvláštní pomůcku: svislé zdvihací/ šikmé zvedací plošiny v důsledku vysoké inflace, růstu cen energií či nedostatku surovin. Vládním návrhem dojde ke zvýšení maximálního příspěvku na pořízení této zvláštní pomůcky o 100 tisíc korun ze stávajících 400 tisíc korun.

Poslanecká sněmovna schválila formou pozměňovacího návrhu i vyšší příspěvek na mobilitu pro osoby, které využívají po celý kalendářní měsíc zdravotnické prostředky pro dlouhodobou domácí oxygenoterapii nebo domácí plicní umělou ventilaci. Částka činí 2900 Kč.

Návrh zákona nyní míří do Senátu Parlamentu České republiky.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 03.11.2022 09:40




2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy