Návratu dětí do škol kromě vlády nic nebrání

Praha 7 vyzývá vládu, aby nedržela děti doma, a umožnila návrat všech školáků do tříd.


Sedmá městská část má za sebou 14 dnů pilotního testování dětí v ZŠ Fr. Plamínkové metodou PCR poolingu. Tento šetrný neinvazivní způsob ukazuje cestu, jak umožnit bezpečnou školní docházku všem dětem bez rotací s výrazně větší jistotou ochrany před nákazou, než dávají nespolehlivé antigenní testy.

„Děti v ČR jsou doma nejdéle ze všech evropských zemí. S Prahou 9, Prahou 3 a hlavním městem vyvíjíme stálý tlak na vládu, aby konečně začala smysluplně řešit tento nepřijatelný stav. Připojili jsme se k otevřené výzvě ministru zdravotnictví i správní žalobě na zrušení opatření, která nyní omezují provoz základních a mateřských škol. Chceme, aby vláda přestala zbytečně držet děti doma a umožnila jejich bezpečný návrat do škol,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.
„Pro nás není akceptovatelné, aby byly obchody otevřené dřív než školy a školky. Pilotní testování formou PCR poolingu v Praze 7 i v dalších městských částech ukázalo, že tu jsou způsoby, jak děti testovat jednou týdně šetrnou, a především průkaznou formou. Antigenní testy jsou krajně nespolehlivé, ministerstvo nám navíc po 14 dnech opět dodalo jiný druh testů, školy i děti se tedy znovu budou muset učit, jak je používat. Požadujeme, aby vláda konečně začala dělat smysluplné kroky, začala přispívat na PCR testy alespoň tolik, kolik dává na ty antigenní, a pustila všechny děti zpátky do škol a školek,“ řekla radní Prahy 7 pro oblast školství a vzdělávání Hana Šišková.  

Metoda PCR poolingu umožňuje děti ve školách testovat šetrnou a vysoce spolehlivou metodou, kdy se vyhodnocují testy více žáků najednou, teprve pokud je mezi nimi pozitivní vzorek, prověří se každý zvlášť. Tento systém testování stačí realizovat jednou týdně, a navíc snižuje cenu PCR testů na úroveň srovnatelnou s méně kvalitními antigenními testy, které zatěžují děti i školy dvakrát do týdne. Systém PCR poolingu by tak při srovnatelných nákladech mohl díky své vysoké spolehlivosti umožnit okamžité otevření škol pro všechny bez rotací. V Praze 7 se do pilotního testování žáků touto metodou zapojila ZŠ Fr. Plamínkové. Během 14 dnů nebyl mezi testovanými dětmi žádný pozitivní záchyt. V rámci tohoto projektu plně financuje zkušební testy i laboratorní vyhodnocení vývojová firma CorLab.

Poznámka redakce: 

Užitečné odkazy na PDF ke stažení

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy