Praha 2 pokračuje v opatřeních ke snížení energetické náročnosti budov

Městská část Praha 2 pokračuje v realizaci celého systému opatření v rámci managementu hospodaření s energiemi.


Ještě před zahájením topné sezóny radnice zajistí chemické čištění topných systémů v objektech spravovaných městskou částí, čímž sníží energetickou náročnost budov a ušetří na celkových nákladech.

„Technologii jsme pilotně vyzkoušeli loni u sedmi základních a mateřských škol. Tato metoda, která efektivně odstraňuje usazeniny z radiátorů a rozvodů topné soustavy, což zvýší tepelný výkon, ale současně sníží spotřebu tepla, přináší zajímavé finanční úspory nákladů na vytápění. Podle předběžných odhadů jsme dosáhli až šestnácti procent. Z mého pohledu se tak jedná rozhodně o dobrou investici, která se nám do tří až čtyř let vrátí,“ hodnotí zkušenost radnice její místostarosta pro oblast financí Jan Korseska.

V letošním roce městská část touto technologií nechá vyčistit radiátory a potrubí dalších tří základní škol, zařízení Centra sociálních služeb a také budovu úřadu. Počítá přitom s náklady ve výši cca 2.358.000 Kč.

„Ochraně životního prostředí a snižování spotřeby energií věnujeme velkou pozornost. Našim občanům chceme jít vzorem, proto začínáme u sebe. Zavádíme nové technologie v hospodaření s energiemi a hledáme ta nejoptimálnější řešení. Již v roce 2018 jsme zřídili pozici energetika a později rozhodli o implementaci normy ČSN EN ISO 50001, která pomáhá management hospodaření s energiemi nastavit. Také jsme schválili Energetickou koncepci MČ Praha 2, jejímž hlavním cílem je snížení spotřeb energií, v budovách provozovaných městskou částí Praha 2 a jejími příspěvkovými organizacemi, a dále snížení dopadů výroby energií na životní prostředí,“ dodává Jan Korseska a vysvětluje tak dlouhodobou strategii radnice. 

V roce 2020 radnice Prahy 2 nastavila celý energetický management a zavedla automatizované dálkové odečty energií v budovách městské části. Postupně také začala vyměňovat tepelné zdroje v kotelnách, tak aby byla výroba tepla efektivnější a šetřily se náklady na spotřebu plynu. V letošním roce pak provedla optimalizaci odběrných míst elektrické energie, která v budoucnu radnici ušetří na nákladech za elektřinu odhadem 200 tisíc korun ročně.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy