Praha 2 pokračuje ve výsadbě stromů, v ulicích a parcích přibude 87 nových stromů

Praha 2 chce dosadbou chybějících stromů v parcích zkvalitnit život občanů a doplněním alejí snížit dopady dopravy v této centrální městské části.


Zatím co s výsadbou v parcích už radnice začala, s obnovou stromořadí musí počkat na souhlas zastupitelstva. To o záměru radnice s vyčleněním finanční částky z rozpočtu městské části ve výši 1,3 milionu korun rozhodne na svém příštím jednání.

Pokud zastupitelé záměr schválí, ještě letos v ulicích Prahy 2 přibude dalších 22 stromů. Nové stromy – dřezovce, jilmy, hlohy, akáty, javory a lípy se tak objeví například v Budečské, Šumavské, Španělské, Lublaňské, U Vodárny nebo v Moravské, Římské, Třebízkého a v ulici Vnislavova.

„Obnova zeleně je pro udržení zdravého životního prostředí naprosto klíčová, zvlášť ve městě. Vzrostlá zeleň v ulicích a parcích také pomáhá ochlazovat prostor v horkých letních dnech, kdy je nedostatek srážek. Pokud chceme, aby naši občané i jejich děti žili v lepším a zdravějším prostředí, musíme pro to také něco udělat,“ řekla starostka Alexandra Udženija, která mimo jiné koordinuje projekty programu Udržitelná dvojka.

Prostřednictvím tohoto projektu, který radnice spustila na podzim roku 2020, mají občané Prahy 2 přehled o připravovaných, probíhajících, nebo realizovaných opatřeních v oblasti životního prostředí, adaptace na klimatické změny a energetiky.

„Pravidelně obnovujeme dřeviny, které musely být odstraněny z důvodu poškození nebo onemocnění. K výsadbě do parků i do uličních stromořadí vybíráme takové druhy dřevin, které jsou odolné a přizpůsobivé. Přestože uliční stromořadí nemáme jako městská část ve své správě, jejich obnovu z rozpočtu naší městské části každoročně dotujeme. Nedílnou součástí je péče o vysazené stromy, která je zásadní zejména v prvních letech,“ dodal místostarosta Václav Vondrášek, který má oblast životního prostředí ve své gesci.

Parky a odpočinkové zóny nově zdobí 65 stromů. Javory, lípy, višně, habry, ale také jasany nebo jehličnaté modříny, borovice a jedle v těchto dnech zahradníci vysázeli na Karlovském předmostí, ve Folimance, v Havlíčkových a Riegrových sadech, sadech Svatopluka Čecha a Bratří Čapků, v Perucké stráni nebo v parku Nad Bělehradskou ulicí.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
22.04.2022 06:47




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy