Praha 2 se připojuje k boji proti podomnímu prodeji energetických služeb a školí seniory

Praha 2 podporuje snahu hlavního města Prahy o regulaci podomního prodeje energií a k boji proti tzv. energošmejdům se připojuje i s vlastní iniciativou.


Pro nejzranitelnější skupinu obyvatel – seniory, uspořádala radnice ve spolupráci s městskou policií vzdělávací seminář. Ten proběhl právě dnes 17. února v zasedacím sále radnice pod patronací klubu Dvojka pro seniory.

„Podle našich zkušeností jsou nejvíce ohroženi starší lidé, kteří se nechají lehce ovlivnit. Právě jim podomní obchodníci často nabízejí nevýhodné půjčky, zatajují důležité informace, využívají nátlak a falešně příjemným manipulativním vystupováním zakrývají podvodné a nemorální praktiky. Je proto nutné, abychom jim pomohli nekalé praktiky prohlédnout a také jim poradili, jak se podvodníkům bránit. Zvlášť teď, kdy se v souvislosti se zdražováním energií objevili noví šmejdi,“ uvedla k iniciativě radnice starostka Prahy 2 Alexandra Udženija, která má sociální oblast ve své gesci.

Účastníci semináře se dozvěděli o nejčastějších postupech podomních prodejců, kteří nabízejí nejen předražené zboží, ale v poslední době také levnější energie. Součástí přednášky byla i problematika kupních smluv uzavíraných po telefonu, které následně seniory zavazují k pravidelnému odběru zboží na tzv. dobírku. Celý program byl doplněn i o stěžejní informace ze závazkového práva. Senioři se tak zároveň dozvěděli, jak celou situaci řešit, pokud už nějakou nevýhodnou smlouvu uzavřeli.

Radnice tak znovu navázala na sérii preventivních přednášek a seminářů z oblasti prevence kriminality, které pro veřejnost společně se strážníky městské policie pořádala v minulých letech.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy