Praha 2: Strážníků je málo a noví hned tak nebudou

Městská policie v Praze 2 má přijít o 14 tabulkových míst. Důvod?


Magistrát snížil rozpočet Městské policie hlavního města Prahy. Dlouhodobě v Praze 2 chybí téměř dvacet strážníků, v budoucnu jich tedy v ulicích dvojky může být ještě méně než dosud.

„Je naprosto nepřípustné, aby magistrát v době, kdy čelíme pandemii koronaviru, snížil pro letošní rok rozpočet městské policii. Aktuální situace klade na strážníky výrazně více povinností souvisejících nejen s vymáháním dodržování vládních opatření. Postoj magistrátu proto považuji za hazard s bezpečností Pražanů,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Podle aktuálních statistik chybí v Praze 2 k 1. lednu 19 strážníků a 129 policistů. V souvislosti s ekonomickým dopadem pandemie a očekáváným nárůstem nezaměstnanosti se přitom bezpečnostním složkám letos nabízí šance na doplnění početních stavů a kvalitnější výběr uchazečů. Jakékoli snížení tabulkových míst může v konečném důsledku vést k ohrožení veřejného pořádku.

Starostka městské části Praha 2 Jana Černochová a radní pro bezpečnost Michal Zuna obrátili na vedení hlavního města Prahy a žádají, aby potřebné finance pro městskou policii našlo, případně snížení počtu tabulkových míst přehodnotilo tak, aby nedocházelo ke znevýhodnění centrálních městských částí.

„S postupem magistrátu nemůžeme jako centrální městská část rozhodně souhlasit. Specifika výkonu služby i bezpečnostní rizika jsou s okrajovými částmi metropole zcela nesrovnatelná. Celoplošné poměrné snižování tabulkových míst u městské policie je proto pro nás nepřijatelné. Navíc letošní rok bude s ohledem na možný vývoj nezaměstnanosti příhodný pro využití personální nabídky na trhu práce. Snížení tabulkových míst považuji za promarněnou příležitost k řešení náboru potřebných strážníků,“ dodává Michal Zuna, radní pro oblast bezpečnosti.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
15.01.2021 09:13




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy