Pražští radní schválili spolupráci na rozvoji sítě komunitní péče pro pacienty hospitalizované v Psychiatrické nemocnici Bohnice

Radní hl. m. Prahy na pondělním zasedání schválili návrh Memoranda o spolupráci při vytváření sítě dostupné komunitní péče pro Pražany hospitalizované v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Cílem dojednané spolupráce je koordinovaný postup při zajištění komunitní péče na území hlavního města pro dlouhodobé pacienty, pro něž chyběly služby sociální péče a museli buď zůstávat v psychiatrické nemocnici, nebo byli posíláni do zařízení mimo metropoli.


Historicky byla většina Pražanů s nějakým znevýhodněním vyvážena do zařízení ústavní péče za hranicemi hlavního města, a to navzdory tomu, že v roce 2007 začal platit zákon o sociálních službách, který krajům a hlavnímu městu nařizuje zajišťovat dostupné služby na území kraje. V roce 2009 navíc Česka republika ratifikovala Úmluvu o právech osob se zdravotním postižením, čímž se mimo jiné zavázala k tomu, že zajistí pomoc a podporu v každodenním životě lidem s postižením tam, kde si zvolí žít. „Již více jak tři roky děláme všechno proto, abychom systém péče dali do souladu nejen s mezinárodními závazky České republiky, ale především s potřebami samotných lidí a jejich nejbližších. V loňském roce jsme začali systematicky spolupracovat s vedením psychiatrické nemocnice na tom, aby komunitní služby mohli využívat také ti pacienti, kteří díky nedostatku vhodných sociálních služeb zůstávali nepřiměřeně dlouho na zdravotních lůžkách a pro ukončení hospitalizace potřebují výraznou pomoc v každodenním životě, říká radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky Milena Johnová. Odsouhlasený návrh memoranda se týká spolupráce na vytváření dostupné komunitní péče pro Pražany hospitalizované v Psychiatrické nemocnici Bohnice (PNB). Hlavní město a PNB memorandem deklarují společný zájem na koordinovaném postupu při zajištění přechodu pacientů z oddělení následné péče v PNB zpět do běžného, domácího prostředí. Hlavní město se memorandem zavazuje pokračovat v politice tvorby nových kapacit sociální péče v Praze, aby lidé nemuseli být odesíláni do domovů a organizací mimo metropoli, a místo toho jim bylo možné nabídnout komunitní služby s vyšší mírou podpory přímo v Praze. „Schválené Memorandum navazuje na dlouhodobou spolupráci PNB s jednotlivými sociálními službami působícími v oblasti péče o klienty s problémy v oblasti duševního zdraví. Klíčový význam schváleného dokumentu vidím v systémovém zakotvení spolupráce. Poslední rok spolupráce ukazuje, že právě tato forma umožňuje efektivní spolupráci a hledání nových možností návratu našich pacientů do přirozeného prostředí,“ dodává Martin Hollý, ředitel PNB. Společně s PNB chce tak pražský magistrát v co nejkratším čase vytvořit 50 nových míst v pobytových službách sociální péče. Ta budou určena zejména k zajištění potřeb pacientů na odděleních následné péče v Bohnicích, kteří čelí riziku umístění do zařízení mimo území hlavního města. Současně s tím chce metropole pokračovat ve vytvoření systému spolupráce při plánování individualizované podpory a sociální či zdravotní péče v komunitě. Tímto krokem by se tak mohl snížit počet rehospitalizací pacientů závislých na další péči.  


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy