Při zahájení mezinárodní konference CULTNET 2022 byli oceněni odborníci Ministerstva kultury

Mezinárodní konference na téma boje proti nedovolenému obchodu s kulturním památkami CULTNET 2022 byla zahájena v prostorách Národního technického muzea.


Konferenci organizuje Policie České republiky a účastní se jí policejní experti, mezinárodní organizace a další subjekty z několika zemí (Řecka, Holandska, Rumunska, Bulharska, Švédska, Anglie, Itálie, Maďarska, Francie, Německa, Kypru atd.)

Cílem mezinárodní konference, která probíhá ve dnech 14. – 16. září, je stanovení postupů v dané problematice, posílení monitorování, výměna informací a nastolení rychlé a efektivní spolupráce mezi policejními orgány jednotlivých zemí a odborníky a dalšími subjekty v oblasti kulturního dědictví. 

Při ochraně kulturního dědictví policie úzce spolupracuje s odborníky Ministerstva kultury, Národního památkového ústavu apod.

Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík a vedoucí odboru pátrání ÚSKPV Jan Rybár ocenili spolupráci s odborníky Ministerstva kultury předáním plakety. Vyzdvihli jejich práci a úsilí v oblasti památek a ochrany kulturního dědictví.

Náměstek ministra kultury ČR Vlastislav Ouroda obdržel ocenění policejního prezidenta za nadstandardní spolupráci a významný přínos při potírání trestné činnosti v oblasti kulturního dědictví.

Čestnou medaili obdržela vedoucí Samostatného oddělení ochrany kulturních statků Ministerstva kultury Magda Němcová.

Organizaci konference podpořily příspěvkové organizace Ministerstva kultury, resp. Národní galerie Praha a Národního technického muzea a jejich vedení, generální ředitelka NGP Alicja Knast a generální ředitel NTM Karel Ksandr, poskytnutím prostor a zázemí. 

„Jsem hrdá na to, že Česká republika patří ve vymáhání nezákonně vyvezených kulturních statků, většinou pocházejících z kostelů a sakrálních památek vyloupených v období od počátku 90. let 20. století do první dekády tohoto milénia. Tyto úspěchy by nebyly možné bez dlouhodobé intenzivní spolupráce mezi Policií české republiky, celní správou, Ministerstvem kultury a státními příspěvkovými organizacemi v čele Národním památkovým ústavem. Již více než třicet let je tato spolupráce zastřešována Integrovaným systémem ochrany movitého kulturního dědictví, jejímiž třemi pilíři jsou legislativní, finanční a systémové nástroje,“ řekla Magda Němcová.

Samotná konference CULTNET se koná v prostorách kláštera sv. Anežky České na Františku.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy