Prodej bytu? Může jít jako po másle, ale musíte vědět, jak na to

Ceny nemovitostí stále rostou. Meziroční růst cen bytů a domů patřil v rámci zemí EU k nejrychlejším. Dokládá to statistika, podle které se ceny v evropských zemích na začátku roku 2021 v průměru zvedly o 1,7 % - a v České republice o 4,6 %.


Pokud máte pocit, že je správný čas na prodej bytu, pro který nemáte využití, případně ho z nějakého důvodu prodat musíte, správný čas je právě teď. Ale jak docílit toho, aby se nemovitost prodala co nejrychleji a neuvízla na inzertních serverech na několik dlouhých měsíců?

Průměrná doba prodeje? Čtvrt roku!

Prodat byt není jako prodat starožitnost přes Aukro. Jedná se o komplexní (a někdy i komplikovaný) proces, který se skládá z několika klíčových fází. V prvé řadě musíte najít kupce, poté připravit smlouvy a možná i čekat, až dotyčnému banka schválí úvěr. Finále se nese v duchu administrativy na katastrálním úřadě.

Vzhledem k množství dílčích úkonů se snad ani nelze divit, že průměrná doba prodeje činí tři měsíce – a v případě rodinného domu dokonce půl roku. Zdá se vám to příliš? Dobrá zpráva je, že všechny fáze prodeje můžete urychlit. Ta špatná? Mohou se také protáhnout, a proto byste měli zvážit spolupráci s renomovanou realitní kanceláři. Díky ní ušetříte až polovinu času a možná nakonec utržíte podstatně větší částku, než kolik byste za nemovitost dostali, kdybyste ji prodávali bez pomoci.

Potřebujte peníze hned?

Dostali jste se do situace, kdy potřebujete peníze okamžitě a nemůžete si dovolit čekat, až se byt prodá standardním způsobem? Nabízí se několik možností, jak mít finanční prostředky k dispozici podstatně dříve než za několik měsíců.

Některé realitní kanceláře nabízí vyplacení poměrné části ceny ještě před tím, než se začne inzerovat a hledat kupce. Pokud si vystačíte s polovinou tržní ceny, můžete se obrátit například na realitku MAXIMA, která klientům poskytuje až 50 % z dané částky. Polovina peněz předem vám může pomoct v řešení problému a zajistit více času na prodej.

Ale co když vám 50 % z tržní ceny nebude stačit? Cesta k větší částce vede přes výkup – počítejte však s tím, že za byt dostanete méně, než za kolik byste ho prodali koncovému zájemci. Pro realitní kancelář je taková transakce riziková, protože není jisté, za kolik se jí nemovitost podaří prodat. Přesto však můžete získat zajímavou částku. Na nejlepší nabídku (v případě bytu až 90 % z tržní ceny) narazíte u MAXIMY.

Tipy, jak rychleji najít kupce

Pokud jste došli k závěru, že byt raději prodáte běžným způsobem za obvyklou tržní cenu, vyzkoušejte následující triky.

Alfou a omegou úspěšného prodeje jsou inzeráty, které zaujmou potenciální kupce na první pohled. Využijte všechny známější a hojně navštěvované inzertní servery a sociální sítě jako Facebook či Instagram. A nebojte si připlatit za zviditelnění inzerátu – přeskočíte desítky „konkurenčních“ nabídek a budete více na očích.

Rozumná tržní cena

Experimentování s prodejní cenou vám může zbytečně uškodit. Někteří majitelé nejdříve zkouší vyšší cenu a čekají, jestli se někdo ozve. Postupně částku snižují a zbytečně ztrácí čas. Na některé zájemce může takové jednání působit nedůvěryhodně a odradí je. Proto si objednejte odhad tržní ceny – makléř vám ho vyhotoví na základě cenových map a údajů z katastru.

Vylaďte interiér k dokonalosti

Co skutečně prodává, jsou perfektní fotografie. Atraktivní snímky mohou prodej bytu raketově urychlit. A nejen to - připravíte-li svou nemovitost na focení, navýšíte prodejní cenu třeba o 10 až 15 %. Pokud se na to necítíte, využijte službu zvanou home staging.

Další skvělí tipy, jak prodat byt, najdete na stránkách realitní kanceláře maxima.cz.

Image by Yoosaf Abdulla from Pixabay

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy