Prvorepublikový skvost Husův sbor ve Vršovicích se stal kulturní památkou

Ministerstvo kultury začátkem února letošního roku prohlásilo Husův sbor ve Vršovicích za kulturní památku.


Stavba je významným architektonickým dokladem stavebního stylu individualistické moderny inspirované funkcionalismem s prvky konstruktivismu a je významným dokladem architektury 20. let 20. století. Rozhodnutí je pravomocné.

Ministerstvo kultury obdrželo od Národního památkového ústavu podnět k prohlášení stavby za kulturní památku. Objekt byl postaven v roce 1930 podle návrhu architekta Karla Truksy, který propagoval v architektuře moderní směry. Dominantou stavby je mohutná, čtyřboká, téměř 26 metrů vysoká věž zakončená stylizovaným čtverhranným kalichem a křížem. Na její koncepci se podílel architekt Pavel Janák. Kromě solidní, hmotově ucelené architektury je stavba pozoruhodná vnitřní konstrukcí, na níž byla použita technologie předpjatého betonu. Stavba tohoto typu byla dokonce jednou z prvních v Praze. I díky tomu byl Husův sbor ve Vršovicích postaven karlínskou firmou Stavitelství Nekvasil v rekordním čase devíti měsíců. Celá stavba je koncipována jako multifunkční objekt, nejen jako prostor k bohoslužbám a k uložení ostatků (kolumbáriím). Původně v ní byl také prostor pro lidový peněžní ústav, byty farníků a divadlo. Tato koncepce u podobně náboženské stavby je jedinečná v rámci 20. století. Zachované prostory divadla představují výjimečný doklad polyfunkčního využití církevního objektu. Celá budova je dochována ve značně autentické podobě s řadou uměleckořemeslných detailů. K nim náleží např. původní kovová opona s malovanou dobovou reklamou a s unikátním mechanismem ručního spouštění či kovová dvířka kolumbária.

Během hodnocení návrhu Ministerstvo kultury posoudilo všechny památkové hodnoty stavby a konstatovalo, že základ souboru – prvorepubliková multifunkční budova Husova sboru představuje architektonicky i urbanisticky hodnotný objekt, pozoruhodný svým slohovým pojetím, konstrukčním řešením i mírou dochování původních prvků. Na základě  uvedených důvodů prohlásilo Husův sbor ve Vršovicích za kulturní památku, včetně samotné budovy, pozemku, a dále těchto vybraných prvků původního mobiliáře:

  • menza (stůl Páně), modřínové dřevo mořené, modlitební sál,

  • kazatelna (ambon), modřínové dřevo mořené, modlitební sál,

  • lavice, modřínové dřevo mořené, dva bloky po 10ti lavicích a s předním čelem, modlitební sál,

  • svícen, bílá mosaz, farní kancelář,

  • prapor s vitrínou, prapor Náboženské obce CČS v Praze – Vršovicích, vitrína mělká dřevěná fládrovaná skříňka s prosklenými dveřmi, schodiště na kruchtu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy