Radegast již 30 let stáčí pivo do nerezových sudů. Některé jsou pořád v oběhu

Pivovar Radegast stačí pivo do nerezových sudů typu KEG již od roku 1993.


Mezi jejich hlavní přednosti patří dlouhá životnost a tím šetrnost k životnímu prostředí. Dodnes jsou stále v oběhu sudy, které se používaly při otevření linky před 30 lety. Aktuální kapacita nošovické stáčírny sudů je přibližně 425 sudů za hodinu a v současnosti s manipulací se sudy pomáhá i speciální robot.

V Pivovaru Radegast byla linka na stáčení piva do nerezových sudů instalována v roce 1992 a o rok později byla uvedena do ostrého provozu.

„Radegast byl jedním z prvních pivovarů v Česku, který začal stáčet pivo do nerezových sudů typu KEG. Jednou z jejich hlavních výhod je dlouhodobá použitelnost a schopnost chránit pivo před znehodnocením vzduchem a světlem,“ uvádí Ivo Kaňák, manažer Pivovaru Radegast, a doplňuje: „Nerezové sudy také patří k nejšetrnějším pivním obalům z pohledu vlivu na životní prostředí a po vratných skleněných lahvích jsou stále naším druhým nejprodávanějším obalem.“

Stáčírna sudů v Pivovaru Radegast obsahuje celkem čtyři mycí a plnící linky s celkovou kapacitou 425 sudů za hodinu. V Radegastu je možné každý den naplnit až 9 000 nerezových sudů v objemu 15l, 30l a 50l. Pokud se sečtou všechny nerezové sudy, která má Radegast v oběhu, tak je to téměř 125 000 kusů.

„Životnost sudů je opravdu úctyhodná. Některé z prvních sudů, které se při spuštění stáčecí linky v Radegastu používaly, jsou stále v oběhu a dodnes se z nich v hospodách čepuje pivo. Průměrně se jeden sud otočí asi čtyři až pětkrát za rok, takže ty nejstarší už mají i přes 140 otáček,“ uvádí Ivo Kaňák.

Proces stáčení piva do sudů je v nošovickém pivovaru pečlivě kontrolován. Sudy jsou nejprve umyty sanitačními prostředky jak zvenku, tak zevnitř. Po umytí jsou vnitřní povrchy sudů automaticky vypláchnuty horkou pitnou vodou a na závěr ještě sterilizovány parou o teplotě minimálně 130°C. Sudy jsou plněny pomocí kalibrovaných průtokoměrů a poté ještě prochází kontrolním zvážením. Každý sud je předplněn oxidem uhličitým a následně naplněn předem z pasterizovaným pivem nebo pivem ošetřeným sterilní filtrací za studena.

Stáčecí sudová linka v Pivovaru Radegast je nově posílena o speciálního robota, který urychluje manipulaci se sudy. Robot za jednu hodinu zvládne přemístit z palet nebo uložit zpět na palety až 960 nerezových sudů.

Pivovar Radegast věnuje dlouhodobě velkou pozornost správnému skladování a čepování piva. Nošovičtí sládci pomáhají v průběhu celého roku zlepšovat péči o pivo a správné čepování v hospodách a restauracích po celé republice.

„Sudové pivo doporučujeme skladovat v čistém a omyvatelném prostoru bez přítomnosti nebalených potravin. Teplota místnosti by neměla přesáhnout 10 °C a sud by se měl ideálně vyčepovat za 1 až 4 dny od naražení. Jako tlačný plyn je vhodná směs N2 a CO2 v poměru 50:50, případně 80:20,“ uvádí Petr Kwaczek, sládek Pivovaru Radegast, a dodává: „Aby spotřebitelé dostali pivo v té nejlepší kvalitě, musí být načepované do čisté, mokré a studené sklenice.“

Provozovny, které splní všechny předepsané podmínky týkající se správné péče o čepované pivo, mohou získat ocenění „Hvězda sládků“.

Vyrazte se zahřát do pivních lázní!

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 08.01.2024 10:41




7 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy