Řeporyje odstraňují anti-trespass pásy

V Řeporyjích byly odstraněny anti-trespass panely na železničních přejezdech. Starosta Pavel Novotný tvrdí, že panely představují smrtící riziko pro osoby, které spí na kolejích. Správa železnic prozkoumává alternativní opatření.


V Řeporyjích došlo k odstranění speciálních anti-trespass panelů, které měly původně zamezit riskantnímu přebíhání přes železniční přejezd místními obyvateli. Místopředseda místní samosprávy, Pavel Novotný, prošel odminovačem jejich odstranění a upozornil na to, že tyto panely místo ochrany životů představují pro řadu lidí smrtící riziko.

Podle Novotného jsou speciální panely neúčinné a navíc představují smrtící riziko pro opilce a další osoby, které se na přejezdu na kolejích ocitnou. Často zaspí a pak jim takové speciální panely neumožní vrátit se zpět nebo se zvednout. Novotný před časem inicioval jejich odstranění, které provedla Správa železnic.

Novotný již delší dobu sleduje místní kamery a na svých sociálních sítích zveřejňuje videa s lidmi, kteří přebíhají přes železniční přejezd v rozporu s výstražným signálem a spuštěnými závorami. Prozradil, že od poloviny roku 2022 nebyl jediný pracovní den, kdy by někdo nepřebíhal přes koleje nelegálně. Jednalo se o závažné zranění, které vyžádalo měsíční hospitalizaci jednoho z 'přeběhačů'.

Speciální panely kolem železničního nádraží v Řeporyjích byly instalovány od července 2020 Správou železnic, avšak na základě zpětné vazby ze strany vedení místní části byly odstraněny. Správce železnic následně uvedl, že 'ani toto opatření bohužel lidem nezabránílo v hazardu s vlastním životem'.

Podle dopravního experta Romana Budského tvoří chodci většinu mrtvých po střetu s vlakem na přejezdech. V loňském roce z celkového počtu 35 lidí, kteří zemřeli na přejezdech, bylo 21 chodců. Budský také upozornil, že podle dosavadních průzkumů v 98 % na přejezdech nejvíce riskují lidé, kteří místo dobře znají a postupem času ztrácejí respekt před přejíždějícími vlaky.

Alternativní opatření, která by mohla lépe zamezit riskantnímu přebíhání nebo zaručit bezpečnost opilců, prozkoumává Správa železnic. Jednou z možností je použití zábradlí, které by ztížilo cílený vstup do oblasti mimo přejezd a zároveň by zabránilo vstupu nebo pádu do provozované trati. Toto opatření bude Správou železnic projednáváno s příslušnými orgány.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy