Spotřeba dat na jedné SIM vloni stoupla o 77 %, ceny volání a dat dále klesají

ČTÚ zveřejnil výroční zprávu za rok 2020. Vyplývá z ní například, že spotřeba mobilních dat nadále rostla.


Průměrná měsíční spotřeba na SIM kartě využívající mobilní datové služby narostla meziročně o 77 %. V první polovině roku 2020 došlo oproti roku 2019 k poklesu průměrných cen za skutečně provolanou minutu přibližně o 15 %. Dále klesala i průměrná cena za 1 MB skutečně spotřebovaných mobilních dat. Za stejné období poklesla o 28,5 %.

V roce 2020 ČTÚ uspořádal aukci kmitočtů pro sítě 5G, stanovil konkrétní podmínky kvality služby přístupu k internetu, připravil veřejně dostupný srovnávací nástroj cen a kvality služeb (spuštěný v roce 2021) a podílel se na úspěšném dokončení přechodu zemského digitálního televizního vysílání na nový standard DVB-T2. Úřad projednal a rozhodl přes 35 tisíc sporů mezi uživateli a poskytovateli služeb a řešil přes 2000 převážně spotřebitelských stížností. Přijato bylo 70 regulačních opatření na podporu hospodářské soutěže a technologické inovace.

Podle odhadů ČTÚ došlo ve srovnání s rokem 2019 ke zvýšení celkové spotřeby dat v mobilních sítích o cca 80 %. Průměrná měsíční spotřeba dat na jednu SIM kartu s datovými službami dosáhla v roce 2020 hodnoty přes 3,1 GB. Meziročně tak došlo cca k 77% nárůstu průměrné měsíční spotřeby mobilních dat na jedné SIM.

V první polovině roku došlo oproti průměru za celý rok 2019 k poklesu ceny za skutečně provolanou minutu přibližně o 14,9 % na 0,77 Kč/min. Dlouhodobě klesá i cena za MB dat. V meziročním srovnání klesla oproti loňskému roku průměrná jednotková cena za MB mobilních dat (bez zahrnutí fixního LTE) o 28,5 % na 0,05 Kč/MB.  

Na pokutách udělovaných ve správním řízení ČTÚ v roce 2020 vybral přes 4 mil. Kč. Dalších téměř 37 mil. Kč vybral ČTÚ na správních poplatcích. Příjmy z poplatků za kmitočty a čísla lehce přesáhly 821 mil. Kč.

Za tiskové oddělení Českého telekomunikačního úřadu
Tereza Meravá

Poznámka redakce: A kolik GB měsíčně spotřebujete vy na svém mobilním telefonu?

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy