Stát prostřednictvím výhodných úvěrů pokračuje v podpoře zateplování bytových domů

Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím výzev z Integrovaného regionálního operačního programu podporovalo energetické úspory v bytových domech.


Vzhledem ke skončení výzev ministerstvo přichází s výhodnými úvěry pro majitele bytových domů a bytová družstva na zateplení. Žádosti přijímá Státní fond podpory investic, který má pro bezúročné úvěry připravenu 1 miliardu korun.

„Zájemci, kteří nestihli zažádat o dotaci, se mohou obrátit na Státní fond podpory investic, který pro IROP administruje program Zateplování. O úvěr mohou požádat i úspěšní žadatelé o dotaci na zateplování a zkombinovat tak benefity obou typů podpor a efektivně využít finanční prostředky. Výhodou je, že v případě úvěru se nám peníze vrátí a můžeme poskytnout úvěr dalšímu žadateli,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Ministerstvo pro místní rozvoj v rámci ukončené výzvy č. 78 Energetické úspory v bytových domech III přijalo celkem 2610 žádostí, přičemž 684 projektů je již dokončeno a 807 se realizuje. Zbylé projekty byly buď vyřazeny z procesu hodnocení, staženy žadatelem, nebo jsou v procesu hodnocení.

Úvěr poskytovaný Státním fondem podpory investic lze čerpat například na zateplení pláště domu a vnitřních konstrukcí, výměnu hlavního zdroje tepla na fosilní paliva za zdroj, který využívá zemní plyn nebo obnovitelné zdroje energie, pořízení a instalaci solárních termických kolektorů, solárních soustav nebo akumulačních nádrží, pořízení centrálního vytápění v bytovém domě nebo také výměnu oken a dveří či výtahu, a to u bytových domů po celé ČR mimo Prahu.

Bezúročný úvěr je možné získat od 500 tisíc do 90 milionů korun na dobu 20 let. Veškeré potřebné informace a dokumentace naleznete na webu SFPI v sekci programu Zateplování.

V případě bezúročného úvěru programu Zateplování bylo zatím přijato 118 žádostí za 440 mil. Kč a na základě úvěrových smluv byly konečným příjemcům proplaceny prostředky v hodnotě 90 mil Kč. SFPI přijímá žádosti do programu kontinuálně.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy