Stíhačky slavnostně nad Prahou: Připomínka 25 let česko-německé spolupráce a NATO členství

Pět stíhaček NATO přeletí nad Prahou k oslavě 25. výročí vstupu ČR do aliance. Průlet symbolizuje členství v NATO, připomíná úspěšnou spolupráci mezi českým a německým letectvem a integrovaný systém protivzdušné obrany států (NATINAMDS).


V rámci oslav 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance (NATO) proběhne nad Prahou slavnostní průlet pěti stíhaček spojeneckých sil. Tyto letouny se nejprve sejdou na jihu od Zvíkova, kde vytvoří formaci a následně pokračují společně ale Prahy podél Vltavy. Tento jedinečný pohled by neměl Pražany znepokojit - jedná se o slavnostní událost a příležitost vidět vojenské letectvo na vlastní oči, jak zdůrazňuje primátor Prahy, Bohuslav Svoboda.

Přelet aliančních letounů s názvem Allied Defender 2024 má symbolicky připomínat členství ČR v NATO. Generálmajor Petr Čepelka, velitel vzdušných sil, zdůrazňuje, že spolupráce s ostatními státy aliance při střežení vzdušného prostoru je klíčovým prvkem bezpečnosti každého členského státu.

Cílem průletu je také připomenout čtvrt století úspěšné spolupráce mezi českým a německým letectvem. Jedná se o integrovaný systém protivzdušné a protiraketové obrany států NATO (NATINAMDS), který je jedním z hlavních úkolů, jež Česká republika přispívá do kolektivní obrany aliance. České letectvo se stalo aktivní součástí tohoto systému hned po vstupu do NATO dne 12. března 1999.

Letouny vyrazí nad Karlový most v 10:30 hodin a budou směřovat ve dvou formacích tří letounů. Je to první příležitost, kdy se tyto letouny setkají v takovýchto společně utvořených formacích. Display pilot z čáslavské základny, kapitán Ondřej Španko, bude celou skupinu řídit poprvé ve své kariéře.

Průletu předcházely pečlivé přípravy s ohledem na hlukovou zátěž, zajištění letových povolení a koordinaci mezi českými a německými piloty. Po průletu nad Prahou zamíří obě formace k východu a vrátí se na své domovské základny. Jedna z německých stíhaček, A-400MS, přistane na letišti Václava Havla, její průlet si bude možné sledovat pomocí aplikace ADS-B PLANE TRACKER.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy