Účinná pomoc z MMR, lidé mají zálohy na účtech

Je to více než měsíc, co jižní Moravu a Lounsko postihly ničivé živelní pohromy.


Státní fond podpory investic (SFPI), který spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj, obratem spustil program Živel, který pomáhá lidem s obnovou obydlí. K dnešku SFPI přijal 761 žádostí o dotaci a proplatil už 57 záloh na demolice a projektovou dokumentaci na nová obydlí za 28,5 mil. Kč. Uzavřeno je 16 smluv na získání dotace v částce 24 050 200 Kč.

„Do zasažených oblastí jsme vyslali mobilní týmy úředníků Státního fondu podpory investic. Působily tam od 2. do 6. července a pomáhaly lidem s administrací žádostí a se vším, co bylo potřeba. Nadále spolupracujeme s pojišťovnami, neziskovkami, asociacemi, krajem a dalšími subjekty. Děláme maximum pro to, aby se život na jižní Moravě a Lounsku vrátil co nejdříve do normálu. Všem moc děkuji za spolupráci,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a dodala: „Pro lidi jsme připravili také informační letáky, jak komunikovat se stavebním úřadem, aby k obnově došlo opravdu co nejdříve.“

V rámci programu Živel mohou lidé získat dotaci až 2 miliony korun a další až 3 miliony korun formou velmi výhodného úvěru. Vzhledem k tomu, že se pracovníci SFPI setkávali s velmi specifickými případy, kdy by lidé nedosáhli na peníze, reagovalo MMR aktualizací nařízení vlády. Cílem je, aby finanční pomoc dostalo co možná nejvíce postižených lidí.    

Velké škody utrpěl i obecní majetek. Hned jak bude MMR znát přesné škody, vyhlásí program na Obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách. V něm bude připraveno 420 milionů Kč.

Jde o bezprecedentní okamžitou pomoc, která svou výší na obyvatele není ze strany MMR srovnatelná ani s pomocí po ničivých povodních v roce 2002. Tehdy fyzické osoby mohli v případě absolutně zničeného obydlí vedle obcí zprostředkovaného odstranění stavby čerpat na výstavbu pouze úvěr v max. výši 850 tis. Kč s 2% úrokovou sazbou. Na opravy a rekonstrukce pak mohly fyzické osoby čerpat dotaci maximálně 200 000 Kč.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 09.08.2021 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy